Közgyűlés: adók, kórusok, vizsgálatok

Alig harminc napirendi pontról döntenek csütörtöki ülésükön a pécsi képviselők. Az esztendő első közgyűlésén terítékre kerül a helyi adókról szóló rendelet, a város eladósodottságát vizsgáló bizottság felállítása és a 2015-ös Europa Cantat megrendezésének kérdése.

hirdetés

Az ülés kezdetén Tóth Bertalan, az MSZP városházi frakcióvezetője megdöbbenésének adott hangot az ügyben, hogy a városvezetés nem vette napirendre a Zsolnay-gyár tőkeemelését. Mint ismert a manufaktúra résztulajdonosa határidőig nem emelte meg a társaság tőkéjét. A szóbeli előterjesztés felvételét elutasította a testület többsége. Keresztes László Lóránt (LMP) a Magasházzal kapcsolatos napirendi pont levételét kérte, mondván, további egyeztetésekre lenne szükség érzése szerint a témában. A többség elutasította az LMP javaslatát.

Frissítve (8:49)

Decemberben a közgyűlés ugyan elfogadta a szemétszállítási díjak 12 százalékos emelését, ám egy december végi parlamenti döntés értelmében mégsem emelhet ennyivel díjat a BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. A város arról döntött, hogy a 2011-es szintre módosítja vissza a hulladékszállítás díját; ez azt jelenti, hogy idén csak az áfaemelést érvényesíthet a szolgáltató az árakban.

Frissítve (10:12)

Finomhangolásokat hajtott végre a testület a helyi adókról szóló rendelet kapcsán. Az építményadó tekintetében a kedvezmények igénylése egyszerűsödik. A szociális, egészségügyi, nevelési-oktatási intézmények a korábban bevezetett 1000 forint helyett egy kedvezményes 200 forintos négyzetméterenkénti adót fizetnek így. A telekadóról kapcsán egy új II. számú körzetet alakítottak ki az Ipari Park területére vonatkozóan. Az Ipari Park területén így kedvezményes adómértéket állapítottak meg, így itt csak 1500 négyzetméter felett és négyzetméterenként csak 10 forintot kell megfizetniük a tulajdonosoknak. Az egyik fideszes indítvány pedig a 80 négyzetméternél kisebb lakásban élő egyedülálló, 62 éves kor feletti nyugdíjasoknak adott mentességet, ha nyugdíjuk nem haladja meg a mindenkori minimálnyugdíj háromszorosát. Keresztes Lóránt szerint további kedvezményeket is megérdemelnének a pécsiek.

Frissítve (10:29)

A módosítások elfogadását követően az MSZP frakciója azt javasolta, hogy vizsgálják felül a város helyi adókról szóló rendeletét, s jöjjön létre egy szakmai testület, amely javaslatot tesz új adópolitika létrehozására. A szakértői anyag elkészültéig az MSZP visszavonatta volna az idevágó jogszabályok tavalyi módosításait. A szocialisták hétezer pécsi aláírásával jelezték a lakosság elképzelésük megvalósítására vonatkozó igényét. A közgyűlési többség elvetette az indítványt.

Frissítve (csütörtök, 10:37)

Hoppál Péter egy szerdai sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a jutalmakat vizsgáló testület munkájának zárása után egy újabb bizottságot szeretnének létrehozni. Ez azt vizsgálná, hogy milyen okok vezettek Pécs eladósodottságához, ahhoz a tényhez, hogy az utóbbi tizenhárom évben nyolcvanszorosára, közel 40 milliárd forintra hízott a város hitelállománya.

A csütörtökön ülésező közgyűlésen Tóth Bertalan nem értette, mit is akar vizsgálni a bizottság, hiszen a városvezetésnek pontosan tudnia kellene, hogy mikor és milyen hiteleket vett fel a város. A szocialista frakció javaslatait ismertetve elmondta: a bizottságnak azt is ki kellene vizsgálnia, hogy az állam milyen forrásnyújtási gyakorlatot folytatott 1990 és 2011 között, hogy milyen önrészigényes uniós pályázatokon indult a város, hogy a fejlesztéseket milyen többséggel fogadták el az önkormányzatok. Nagy Csaba alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, a hitelek felvétele idején jelentős jutalmazások is történtek; emlékeztetett rá: ő volt az, aki másfél évvel ezelőtt a polgármesternél leállította a politikusok számára történő jutalmazásokat.

Tóth Bertalan a vitában a korábban felvett hitelek szükségességéről beszélt. Megemlítette: többek között a mai hatalom által átadott beruházások, utak épültek a hitelekből, vagy éppen volt pénz a városháza portájának átépítésére. Ez utóbbi szükségességét is megkérdőjelezte, ahogy a Klimó-körforgalom idején tartott “ingyensört és hordógurítást” is.

Mivel az MSZP Tóth Bertalan által jelzett kitételeit a többség nem fogadta el, ezért az MSZP nem delegált képviselőt a bizottságba. A testület így Hoppál Péter (Fidesz) elnök, Trombitás Károly (Fidesz), Kővári János (ÖPE), Oszoli Dénes (KDNP), Gyimesi Gábor (Jobbik) és Keresztes László Lóránt (LMP) részvételével áll majd munkába.

Frissítve (11:59)

Elfogadta a testület a településfejlesztési koncepcióalkotásának elindításáról szóló javaslatot. A következő hónapokban elkészülő dokumentum fontos, a város jövőjét tekintve mérföldkőnek nevezhető irányokat határoz majd meg.

A közgyűlés negyed háromig szünetet tart.

Frissítve (14:43)

Szándéknyilatkozatot fogadott el a közgyűlés arról, hogy amennyiben Pécs elnyerné Európa legnagyobb kóruszenei eseményének rendezési jogát, a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együtt finanszírozná a 2015-ös Europa Cantat költségét. A testület felhatalmazta Páva Zsolt polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat a szaktárcával a finanszírozás megosztásáról, ütemezéséről, és írja alá az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat szervezetnek benyújtandó dokumentumot.

A kórusfesztivál várható költségvetése a felvezető évekkel együtt, azaz a következő három évben 2 millió 410 ezer euró lesz, amelyből 952 ezer euró lenne a magyar kötelezettségvállalás. Utóbbi megosztására lehetőség van Pécs és a minisztérium között. A kezdeményezést az ellenzék is támogatta.

Frissítve (15:05)

Az önkormányzat december végén kapott egymilliárd forintos támogatást a kormánytól, a pénzt a folyószámlahitel törlesztésére fordítják. A városnak február 15-ig kell aláírnia a megállapodást a belügyminisztériummal, a december 29-én soron kívül folyósított támogatás felhasználásáról azonban még januárban nyilatkoznia kell az önkormányzatnak. Az önkormányzat a vissza nem térítendő támogatást a folyószámlahitel csökkentésére fordítja. Tóth Bertalan azt javasolta, hogy a pénzt a svájci frank alapú hitelre fordítsa az önkormányzat. Páva Zsolt pusztán kötekedésnek tartotta a frakcióvezető hozzászólását, s azt javasolta, a szocialisták kövessék meg a pécsieket az elmúlt években folytatott felelőtlen gazdálkodásért.

Frissítve (15:47)

A közgyűlés úgy döntött, hogy egy szakértői jelentés birtokában dönt a Magasház és a Megyeri térre térre tervezett mélygarázsok ügyében. A témával hamarosan külön cikkben részletesen foglalkozunk.

A közgyűlés kevésbé fajsúlyos, vitákat ki nem váltó előterjesztések megtárgyalásával folytatódott.