Megmenekülhetnek a diók: növényvédő szert fejleszt egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető készítmény kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel.

hirdetés
Uránia Mozi

Közleményükben azt írták, hogy a növényvédő szer a dió egyik legsúlyosabb betegségének a kórokozója, a xaj nevű baktérium ellen hat majd. A xaj miatt jelenleg hatalmas gazdasági károk keletkeznek, viszont még nem áll rendelkezésre ellene hatásos, regisztrált szer.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz csaknem 175 millió forintos támogatásával, 253 millió forintból 2025 tavaszáig a Szegedi Biológiai Kutatóközpont közreműködésével létrejövő növényvédő szer akár biotermesztésben is alkalmazható lesz – jelezték a kommünikében.

A szer hatóanyagai a bakteriofágok, azaz olyan vírusok, amelyek kizárólag az adott kórokozó baktériumot képesek megtámadni és elpusztítani, ezáltal minimálisan avatkoznak be a környezetbe – olvasható a cég közleményében.

A pécsi társaság már korábban is fejlesztett a baktérium ellen egy – szabadföldi kísérletekben igazolt hatásosságú, jelenleg európai uniós regisztráció előtt álló – szert, annak azonban hátránya, hogy az UV-sugárzás károsítja a hatóanyagát.

Az új fejlesztés célja, hogy mindez ne történhessen meg.