Megtelnek nyárra a szállodák

Az év elejei adatokhoz képest megsokszorozódott a városba érkező turisták száma májusra, de a 2009-es esztendő ugyanezen időszakával összemérve is jóval több vendég volt idén – mondja Sarkadi Eszter, a TÉDÉEM Pécs Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az Európa Kulturális Fővárosa program érezteti hatását a turizmus területén is.

hirdetés

Fotó: Müller Andrea

Bár a kulturális fővárosi évnek még a fele sem telt el, s az igazi turistaszezon még nem kezdődött el, de a vendégforgalmat illetően az eddigi tapasztalatok biztatóak.

A TÉDÉEM ügyvezetője szerint Pécsre egyre több külföldi érkezik, a korábbi tendenciával ellentétben nem csupán a szűkebb belföldi térségből. A külföldiek negyvenhat százalékát a németajkú turisták teszik ki, mindez pedig köszönhető annak is, hogy Ausztriában, illetve Németországban erőteljes, Pécsről szóló médiakampányba kezdett a Magyar Turizmus Zrt., amely pozitívan befolyásolta a városba érkezők számát.

Mint mondta, a nagyobb szállodák esetében a nyári hétvégékre már nagyon nehéz szállást találni, a foglalások száma a hétköznapokra a nyári hónapokban egyre inkább megsokszorozódik. Lényeges momentum az is, hogy nagyon sok konferencia követi egymást Pécsett, s a résztvevők szinte egymás kezébe adják a „kilincset” a hotelekben – emelte ki Sarkadi Eszter.

A TÉDÉÉM által készített elemzés szerint már márciusban az elmúlt évihez képest 6,5 százalékkal több volt a vendégéjszakák száma, s e hónapban már a  külföldi vendégforgalom növekedése is kiemelkedő volt: a határon túlról érkezők által Pécsett töltött vendégéjszakák száma harmincnégy százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakában mért adataikat. A pécsi Tourinform irodában irányítószámok alapján végzett felmérés szerint a belföldi vendégek főleg a régióból, illetve Budapestről, Bács-Kiskun megyéből érkeztek.

hirdetés