Meixner András: Pécs, ahol az ember az érték

A közeledő helyhatósági választások apropóján hétfőtől új sorozat indult hírportálunkon, amelynek keretében – egészen csütörtökig – a pécsi polgármesteri székért induló négy párt jelöltjének bemutatkozóit olvashatják. Szerdán Meixner András, az MSZP vezette Baloldali Összegfogás jelöltjének gondolatait adjuk közre – bemutatásuk sorrendjéről sorsolással döntöttünk.

hirdetés

Meixner András, az MSZP vezette Baloldali Összefogás választási szövetség aspiránsa 1954-ben született
Nagykanizsán. Nős, két gyermek édesapja, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének egyik létrehozója. Pécsett önkormányzati képviselő, a szocialisták városi elnöke és a kultúráért felelős alpolgármester is volt.

Az őszi helyhatósági választásokon több baloldali szervezet jelöli polgármesternek, és szeptember elején elsőként mutatta be programját a nyilvánosság előtt.

– Nagy lelkesedéssel, sokszor nemtelen támadások közepette, mindig Pécs és az itt élők érdekében tettük a dolgunkat. Az EKF-program nagyberuházásai még a mi városirányításunk alatt indultak el – hangsúlyozta Meixner András. – Ezért tud ma ellenfelünk a siker városa szlogennel kampányolni.

A Baloldali Összefogás és jelöltjének programja elsősorban a munkahelyteremtésre helyezi a hangsúlyt, valamint arra, hogy az önkormányzat elsősorban a pécsieket részesítse előnyben, ne budapesti pártkatonákat hozzon a városba.

Meixner leszögezte: ragaszkodnak a radarmentes Mecsekhez, a lokátort a város közelében sem látják szívesen. Kulcsfontosságú a peremkerületek fejlesztése, ami eddig elmaradt, szemben a belvárossal. A külvárosokban posztos rendőrökkel javítanák a közbiztonságot, és egy komplett fejlesztési terv, a Toller László-program szolgálná az itt élők életkörülményeinek javítását. Ez tartalmazza egyebek mellett az egyablakos ügyintézést, az utak felújítását és a közterületek rendbetételét. A volt polgármesterről egykori választókerületében közterületet kívánnak elnevezni.

Azért, hogy a választási rendszer átszabása miatt az önkormányzatból kiszorult civilek is szerephez jussanak, Meixner egy városi szenátus felállítását tervezi, amely a közgyűlés mellett működne, egyszersmind ellenőrizné annak munkáját.

– Azt vetik a szocialisták szemére, hogy elzálogosították a várost – mondta. – 2009 tavaszán 31 milliárd forint hitele volt Pécsnek, ebből 11 milliárdot a jelenlegi vezetés használt fel. Az elköltött pénzből panelprogram futott, iskolák újultak meg, buszokat vettünk és a jelentős ISPA projekt önerejét finanszíroztuk. Ma 38 milliárd a hitel, így a szűk másfél éve regnáló jobboldali városvezetés 7 milliárddal növelte az adósságot.

Meixner leszögezte: első dolga lenne megadni azt a Cafeteria-juttatást a közalkalmazottaknak, amelyet
a jobboldali vezetés miatt nem kaptak meg. A szakma bevonásával lépéseket tenne a képzési rendszer
teljes átgondolására, de fejlesztené a bölcsődéket és az óvodákat is.

– Amennyiben a választók megtisztelnek bizalmukkal, megvalósítjuk az általunk megkezdett, de a jelenlegi vezetés által félretolt Kertvárosi Rendelőintézetet is – tette hozzá.

– A 21. század nem az ügyeletes főokosok, hanem a párbeszéd, a közös feladatmegoldás százada. Ez igaz a baloldali értékekre, amelyről bár sokan sokfélét gondolunk, mégis a közös elemekre érdemes koncentrálni. Ugyanakkor igaz arra a magatartásra is, amelyet akár ellenzékben, akár kormányon, ezután is tanúsítunk a városi politikában – mondta Meixner.