Menzák: januártól javul a minőség

Egy sikertelen közbeszerzés után ismét partnert keres Pécs az oktatási, szociális és óvodai közétkeztetések biztosítására. A vezetés azt várja, hogy javul majd a minőség, hogy előnybe kerülnek a helyi alapanyagok, s hogy a mostani kusza rendszer egyszerűsödik, és hatékonnyá válik.

hirdetés

Még tavasszal írt ki az önkormányzat közbeszerzést a pécsi intézmények közétkeztetésével kapcsolatban, ám a pályázat a nyáron sikertelenül zárult. A város egy részletes, átfogó vizsgálat lefolytatása után azért keresett új partnert a feladatra, mert a szociális szférában és az óvodai, iskolai közétkeztetések tekintetében több, eltérő minőségben és színvonalon szolgáltató cég volt jelen, s az árak között is nagy volt a differencia.

A sikertelenül zárult közbeszerzéssel kapcsolatban Nagy Csaba alpolgármester lapunknak azt mondta: bár három pályázó is érvényes ajánlatot tett le az asztalra, az indulók nagy, 20-25 százalékos eltéréssel határozták meg az alapanyagnormára vonatkozó számításaikat. Tudni kell, hogy a költségek legnagyobb részét éppen ez a tétel teszi ki. A tisztségviselő szerint a jövőben minőségi ételeket kell letenni az intézmények asztalaira, ezért szigorúbb feltételekkel írják ki az ősz folyamán ismét a pályázatot.

„Az új kiírásban azt kérjük, hogy a termékek hatvan százaléka, illetve azok alapanyaga magyar legyen, s tíz százalékuk származzon helyi termelőktől. Azt is szeretnénk elérni, ha a városban általánosan megfogalmazhatóan nőne a gyerekek ellátásának színvonala. E három paraméternek mindenképpen meg kell felelnie a nyertes pályázatnak” – így az alpolgármester.

Mint megtudtuk, a városházán már szinte teljesen elkészült az a dokumentum, amelynek segítségével ismét, immár módosított formában ki tudják írni a közbeszerzést. Ezt várhatóan a közgyűlés őszi ülésszakának egyik első ülésén teszik meg, s január elsejétől már az új szolgáltató dolgozhat a rendszerben.

Nagy Csaba a várható hatásokkal kapcsolatban elmondta: igyekeznek állami és helyi szinten is mindent megtenni az egészséges táplálkozásért, ezért a közeljövőben napi szinten lesznek testnevelésórák az iskolákban, s a friss gyümölcsök, a minőségi magyar zöldségek sem fognak hiányozni a menzákról.

Mivel az elmúlt években nem emeltek a nyersanyagnormán, ez azzal járt, hogy a közétkeztetésben kétségtelenül tápláló, ám silány minőségű étkeket szolgáltak fel. Ezzel most mindenképpen szakít a város, s az alpolgármester is leszögezte lapunknak: annak az időnek vége, amikor a városvezetés a gyermekek, idősek ételein spórol.

Mint arról korábban beszámoltunk, a közgyűlés áprilisban írt ki közbeszerzést az oktatási és szociális intézményekben ellátottak étkeztetésének vállalkozói szerződés keretében történő ellátására. A szerződés megkötésétől számított 60 hónapos időtartamra vonatkozóan, legfeljebb mintegy 1,1 milliárd forint értékben várt ajánlatokat a város.