Mesés opera a Nemzeti Színházban

Különleges előadás keretében mutatták be Claudio Monteverdi-Torquato Tasso: Tankréd és Klorinda párviadala darabját a Pécsi Nemzeti Színházban: játék közben magyarázták el, hogy éppen mi zajlik a deszkákon.

hirdetés

A PNSZ operatagozatának igazgatója, Gulyás Dénes  és Mácsai János, a Pécsi Tudományegyetem zenetörténésze elgondolása alapján havi rendszerességgel mutatnak be egy-egy darabot. A kiválasztott opera fontosabb részleteit adják elő, s azokat színes magyarázatokkal fűszerezik,  feltárják azon titkokat, amelyeket a művekbe kódoltak a szerzők.

A cél az, hogy a fiatalok, gyermekek megismerjék és megkedveljék ezt a különös műfajt. Ám, felnőttek is érdeklődnek a “Mesés Opera” iránt.

Gulyás Dénes szerint a zenével, játékkal fűszerezett ismeretátadás jobban felkelti a közönség érdeklődését, s így az ilyen jellegű beavatás sikeres lehet a fiatalok körében – mondta az operatagozat igazgatója a Pécs TV-nek. Hozzátette: januárban iskolákhoz is kimennek, és az intézményeknél mutatják be a műveket.

Mácsai János zenetörténész megjegyezte, ha fejleszteni akarjuk a zenei kultúrát, ha azt akarjuk,hogy legyen operajátszás, operaélet, akkor már az iskoláskorban el kell kezdeni a műfaj népszerűsítését. Mint mondta, ha a fiatalok érdeklődését sikerül felkelteni, akkor egy idő után kíváncsiak lesznek az egész darabra, jelmezekkel, díszletekkel.