Meteorológia: mit hoz a nyár a pihenőknek?

Az év eleje korántsem volt átlagos az időjárást illetően: volt tavaszi fagy, májusi csapadékhullám és forróság is. Kérdés, mit hoz a nyár a pihenni vágyóknak.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pogányi állomásának munkatársa, Bötkös Tamás szerint júniusban nagy valószínűséggel még komoly esős időszakokra számíthatunk, hiszen a tendencia ezt mutatja. Csak a legritkább esetekben fordul ugyanis elő ezen az éghajlaton, hogy a nyár első hónapját komolyabb csapadékhullám nélkül megússzuk. Arra ugyanakkor számítani lehet, hogy nem feltétlenül több napig tartó csendes esők lesznek, hanem elszigetelt gócokban érkező fellegek eresztik ránk az égi áldást, akár sok, egymást követő délutánon is.

A meteorológus azt mondta, minden évben a május eleje és július eleje közötti időszakban előfordul egy-egy komolyabb csapadékhullám, amikor egy átlagos heti mennyiség többszöröse zúdul le egy-egy hét alatt.

Mivel ez májusban megtörtént, arra lehet következtetni, hogy a továbbiakban többnapos, monszunszerű időszakokra nem kell már számítani.

Bötkös Tamás ugyanakkor felhívta rá a figyelmet: az év legszárazabb hetei, azaz a július közepe és augusztus közepe közötti időszakban is be-be találhat egy hűvös időt és esőt hozó front néhány napra. Azt azonban elmondta: ennek kicsi a valószínűsége, s nagyobb esély van forróságra, melyet egy-egy zivatar enyhít.

A meteorológus egyébként megjegyezte: a népi megfigyelésekre nem véletlenül hagyatkoznak még ma is sokan, hiszen e bölcsességek ma is jóval ötven százalék fölötti valószínűséggel igazolódnak be. A júliusban, augusztusban nyaralni készülők szurkolhatnak, hogy a következő hetekben, főleg Medárd napja körül sok eső essen, s akkor talán hosszú és forró marad a nyár maradék két hónapja.

A 2012-es év felemás időt hozott: május végéig szinte egyetlen hónap sem produkálta a sokéves átlagot. Bötkös Tamás meteorológus szerint éppen ezért nehéz megjósolni, mi vár ránk az esztendő hátralévő időszakában, s a nyáron. Az év eleje meglepően száraz volt, a tavasz végi időjárás azonban lassan behozza a csapadék sokéves átlagát, hiszen idén májusban majd’ háromszor annyi hullott, mint amennyi az e hónapban jellemző átlag.

A hőmérséklet sem engedelmeskedett a megszokott normáknak, hiszen a február jóval hidegebb volt, mint szokott, márciusban meglepően melegünk volt, míg a májusi adatok is pár fokkal az ilyenkor szokásos érték fölötti számokat mutattak.