Mi is sokat tehetünk a szúnyogmentes Pécsért – mutatunk pár tippet

Mivel a szúnyogok tenyészőhelyeinek többsége magánterületen található, ezért a vérszívók elleni védekezésben a lakosságnak is fontos szerepe van. A Biokom NKft. szúnyogirtással megbízott alvállalkozója ezért megosztott néhány praktikus tippet arra vonatkozóan, hogy miként gátolhatjuk meg az életünket megkeserítő rovarok terjedését.

Egy nyári estén nincs is jobb annál, mint kiülni az udvarra, teraszra vagy egy parkba, és élvezni a jó időt. Ezt azonban könnyen megzavarhatják a szúnyogok jellegzetes (és idegesítő) hangjukkal és viszkető csípésükkel, amivel ráadásul különböző betegségeket is terjeszthetnek. Idén még olyan sok vérszívóval nem találkozhattunk, az elmúlt napok csapadékos időjárása azonban kedvez a kifejlődésüknek – ezért fontos védekezni ellenük.

Ezt a feladatot Pécsen a Biokom NKft. koordinálja: a városüzemeltetési cég arra törekszik, hogy minél hatékonyabban és minél inkább környezetbarát módon végezzék a munkát. A Biokom NKft. lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a társaság ezért 2021-től a biológiai alapú szúnyoggyérítés irányába fordult.

A technológia a megelőzésen alapul: a szúnyoglárvák nem tudnak kifejlődni, hiszen a pangó vizekbe juttatott speciális készítmény hatására elpusztulnak.

Először azonban fel kell kutatni, meg kell vizsgálni a tenyészőhelyeket. A Biokom NKft. ezzel a feladattal a Lokímica Magyarország Kft.-t bízta meg, akik májusban már a Tüskésréten, a Pellérdi lápréten és Malomvölgyben már el is kezdték feltérképezni a szaporodóhelyeket.

Fontos megjegyezni, hogy a tenyészőhelyek többsége magánterületen található, ezért a szúnyogok elleni védekezésben a lakosságnak is fontos feladat jut. Pár aprósággal ők is segíthetnek, hogy minél kevesebb szúnyoglárva fejlődhessen ki.

A Biokom NKft. alvállalkozója ehhez ad pár jó tanácsot:

  • Kerüljük a vízelvezető árkok elzárását, és tartsuk azokat nádtól és növényzettől mentesen, hogy a víz és a szúnyoglárvákkal táplálkozó kisebb ragadozók szabadon mozoghassanak.
  • Tartsuk az udvarokat és a kerteket gyommentesen, hogy a növényzet ne szolgáljon menedékül a kifejlett szúnyogok számára.
  • Klórozzuk az állóvizű dísztavakat, medencéket és szifonokat, vagy telepítsünk be természetes ragadozókat, például halakat vagy békákat.
  • Fedjük le a kutakat és a ciszternákat szúnyoghálóval, ami megakadályozza, hogy a kifejlett szúnyogok a vízbe petézzenek.
  • Kerüljük az olyan edények használatát, amelyekben felgyülemlik a víz (vödrök, hordók, kannák, tányérok, virágcserepek, műanyag fóliák), vagy ürítsük azokat rendszeresen.
  • Kerüljük a csepegtető öntözés, locsolás miatti állandó vízfelhalmozódást.
  • Ellenőrizzük az ereszcsatornákat és a lefolyókat, tartsuk őket tisztán, hogy a víz szabadon elfolyhasson, ne tudjon felgyűlni.
  • Támogassuk a biológiai védekezést, segítve az olyan fajokat, mint a fecskék, denevérek, halak, kétéltűek és hüllők, amelyek szúnyogokkal vagy azok lárváival táplálkoznak.
  • Egyes fajok számára mesterséges fészkeket, odúkat is felszerelhetünk a kertünkben.
  • Kerüljük a különböző vízgyülemeket a műanyagfóliák ráncaiban, az üvegházakban, a parkosított területeken.

A cég a fentieket pécsi háztartásoknak is ki fogja osztani szórólapon, ami így fog kinézni.