Milliárdokat bukhat az egyetem?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium már levélben is értesítette felsőoktatási intézmények vezetőit arról, hogy mennyivel kevesebb pénzből gazdálkodhatnak 2012-ben – írta az Index.hu. Egyetemi forrásaink szerint több milliárdos elvonás is jöhet a pécsi universitason.

hirdetés

Az ügyben megkerestük a Pécsi Tudományegyetem rektorát, Bódis Józsefet, aki azonban sajtóreferensén keresztül annyit üzent: mivel még nem kapott hivatalos értesítést, ezért nem kommentálja a sajtóhírt.

Lapunk más forrásból azonban úgy értesült, hogy akár négymilliárd forintos elvonásra is számíthat a PTE, ez  közel tíz százalékos mínuszt jelenthet az intézmény teljes költségvetését tekintve. A pécsi universitas működése stabil, s korántsem dőlt még el, hogy mennyi állami pénzt kaphatnak az intézmények, s az pedig kevésbé valószínű, hogy éppen az egyik legnagyobb egyetem esetében húznák meg drasztikus mértékben a  nadrágszíjat – hangsúlyozta forrásunk.

Az általunk megkérdezett egyetemi dolgozók utaltak rá: egy esetleges elvonás esetében felül kell vizsgálniuk a képzési rendszerüket,  párhuzamosságokat megszüntetni, az adminisztrációt átszervezni, és szigorúan csak a kötelezően ellátandó feladataikra koncentrálhatnának. Ezek mellett bevételeik növelésére is szükség lesz egy ilyen helyzetben, például több külföldi hallgatót kell felvenni.

A felsőoktatásban bizonytalanság van amiatt is, hogy hivatalosan még arról sem kapott értesítést az egyetem, hogy hány államilag támogatott hallgató tanulhat jövőre a felsőoktatásban. A korábbi elképzelések szerint ugyanis a jelenlegi 53 ezer helyett mindössze alig 30 ezren vehetnének részt ilyen képzésekben, a többieknek bizonyos mértékű hozzájárulást kellene fizetniük tanulmányaikért.