Milliós büntetések a Busójáráson

A világszerte ismert mohácsi Busójárás a különleges programok miatt nagyon sok érdeklődőt vonz, mégis mindig akad olyan, aki megpróbál a szabályokat be nem tartva hasznot húzni a rendezvényből.

hirdetés

Az ellenőrök 28 árusnál végeztek próbavásárlást a télbúcsúztató rendezvényen, közülük tucatnyian nem tettek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek. Mint az előző években, idén is a társas vállalkozások, ezen belül is a fővárosi cégek képviselői vitték a prímet a szabályok megsértésében, írta közleményében Barlai Krisztina, a helyi NAV sajtósa.

Egy édességeket árusító budapesti kft. ügyvezetője – miután a próbavásárlásról az alkalmazott nem állított ki nyugtát – kiabálni kezdett, a revizorokat sértegette, és tettlegességgel fenyegette. Pedig az ellenőrök megjelenése nem volt véletlen, ugyanis az eladók annak dacára folytatták a szabálytalan árusítást, hogy félórával az eset előtt a pénzügyőrök is rajtakapták őket a nyugtaadás elmulasztásán.

Egy pékségnél az eladók szintén nem állítottak ki nyugtát a próbavásárlás összegéről, mint kiderült, azért, mert nem is volt nyugtatömbjük. Az árusok főnöke először azt mondta, hogy egy budapesti társas vállalkozás nevében árulnak, és a szükséges dokumentumokat később hozzák nekik. Miután a „papírok” csak nem akartak megérkezni, de az értékesítés folyt tovább, a „képviselő” egy újabb cégre – amelynek a nevét nem tudta – hivatkozott. Az eladók próbáltak tudomást sem venni az ellenőrzésről, és nem is állt szándékukban együttműködni a revizorokkal, akik úgy döntöttek, értesítik a rendőrséget. Ennek hatására az üzletvezető elismerte, hogy semmilyen vállalkozás sincs a háttérben, egyszerűen feketén működteti az árudát. Helyet bérelt az önkormányzattól, bevásárolt Budapesten, a VIII. kerületi piacon, és engedély nélküli kereskedésbe kezdtek.

A szabálytalankodó árusok több millió forint bírság kiszabására számíthatnak.