„Mindenki jól jár a térítésesekkel”

Prof. dr. Kollár Lajos, a pécsi klinikum főigazgatója szerint mind a várólistás betegek, mind a kórházak jól járnak azzal, ha a volumenkorlát miatt felszabaduló kapacitásukat a szolgáltatásért fizetőkkel kötik le. Egyre többen élnek is a lehetőséggel.

hirdetés

Hét évvel ezelőtt vezették be Magyarországon az egészségügyi rendszer finanszírozási problémái miatt az úgynevezett teljesítményvolumen-korlátot. Az intézkedés, ahogy neve is mutatja, arra kényszerítette a kórházakat, hogy bizonyos határokat szabjanak az egyes beavatkozásoknak, műtéteknek, vizsgálatoknak. Magyarul: például havonta csak bizonyos számú gerincműtétet lehet végrehajtani, ugyanis az állam nem tud több pénzt adni az intézménynek.

Az új rendszer azonban azt a faramuci helyzetet szülte, hogy a kórházaknak mind a technikai eszközöket, mind a humán erőforrást érintően – egyes esetekben akár 30-50 százalékos – kapacitás-feleslegük keletkezett. Mindez azzal is járt, hogy a csúcstechnikás gépek parlagon hevertek, s az európai összehasonlításban is magas minőségű szolgáltatás kihasználatlan maradt.

Illetve maradhatott volna. Mint azt ugyanis lapunknak prof. dr. Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója elmondta, a pécsi klinikumban ma már olyan szolgáltatásokat is nyújtanak, amelyeket a beteg nem az egészségbiztosítási alap terhére kíván igénybe venni, és megfizeti a térítési díjat.

Mint mondta, a „pénzes betegek” nem a várólisták pénzen vett megkerülésének lehetőségével élnek, hanem egyszerűen egy másik listára helyezhetik át magukat a szolgáltatás kifizetésével. A várólisták így valójában ugyanakkor tehermentesülnek, hiszen egy fizetős beteg belépésével az eltűnik a „sima” várólistáról, s egy újabb beteg léphet a helyébe.

Kollár Lajos rámutatott: a rendszertől azt várják, hogy jelentősen növekszik a klinikum, így az egyetem bevétele, rövidülnek a várólisták, nem utolsósorban pedig jut munka az orvosoknak is. A főigazgató hozzátette: a lehetőségről értesítik a betegeket, de szinte az összes hazai egészségpénztárral is kapcsolatban állnak. A lehetőség ugyanis adott, hogy a betegek a pénztári megtakarításaik terhére kérjenek fizetős szolgáltatásokat.

„A teljesítményvolumen-korlát két helyzetet szülhetett: vagy a felesleges kapacitáshoz igazítjuk az eszközparkot és az orvosi állományt, vagy teret engedünk a fizetős szolgáltatásoknak, hogy a rendelkezésre álló erőforrásainkat leköthessük” – magyarázza Kollár, aki szerint az utóbbi verzióval mindenki jobban járt.

A pécsi klinikáknál egyébként a volumenkorlátozás miatt a diagnosztikai, s a műtéti kapacitások sincsenek maradéktalanul kihasználva jelenleg. Az orvosok szerint a fizetős betegek főleg a hosszú várólistás beavatkozásokban részt vevők köréből kerülhetnek ki, így a mozgásszervi protézisre és a különleges szűrésekre várók lehetnek érintettek a fizetős rendszerben.