Találhatunk a bukszához passzoló vakációt

A rendkívüli kedvezményeket tartogató előfoglalási szezonban meglehetősen jó forgalmat bonyolítanak az utazási irodák. A szakemberek szerint a turisztikai vásárok időszakában érdemes lekötni a helyeket, ugyanis a „last minute” fogalma mára szinte kiüresedett.

hirdetés

Bár az általános gazdasági környezet nem kedvez a nyári vakációk szervezőinek, az utazási irodák szerint remélhetőleg idén sem fognak kevesebben utazni, mint egy évvel korábban. A szakemberek szerint vagy a jó időnek, vagy az erősödő forintnak és a befagyasztott áraknak, illetve a kedvezményeknek köszönhetően, de jelentős érdeklődés indult meg már most a nyári szervezett utak iránt.

Mint azt Vétek Emi, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara turisztikában járatos szakembere elmondta: az első tapasztalatok szerint a pécsiek körében Horvátország, s a Pogányból repülővel elérhető úti célok, Görögország és Bulgária jelentik majd a slágert idén. Kanizsai Zsuzsa, a Neckermann részéről hozzátette: Törökország is egyre népszerűbb, hiszen ebben az államban kiváló az ár-érték arány; az utas magas minőségű szolgáltatást kap, baráti áron.

Fórizs Anita, a pécsi Start Utazási Iroda képviselője szerint továbbra is vonzóak ugyanakkor az észak-afrikai országok, így a tavalyi zavargások ellenére sokan keresik az olcsó egyiptomi és tunéziai utakat is. Mint mondta, sok esetben abban bíznak az utasok – egyébként joggal -, hogy a tavalyi történések után idén a szállodák is olcsóbak lesznek. Mindkét ország nyaralóhelyeire biztonsággal utazhatunk azonban idén, állították a megkérdezettek egybehangzóan.

Ezenkívül rövidebb buszos, kulturális körutazások iránt érdeklődnek elsősorban a vékonyabb pénztárcájúak. Ők egyetlen hét alatt az autózás kényelmetlensége nélkül, szervezett körülmények között, 30-50 ezer forintból megannyi helyet bejárhatnak, így jól alakulnak a foglalások e téren is – mondja a szakember.

Az erősödő forinttal kapcsolatban Vétek Emi hangsúlyozza: mivel az utak egy részét eurós árral hirdetik, sokan az utóbbi egy-két hétben indultak meg az irodák felé. Akik ugyanis most befizetik útjuk ellenértékét, jobban járnak, mintha esetleg a forint egy gyengébb időszakában határoznak vakációjukról.

Vétek Emi egy fontos újdonságra is felhívta a figyelmet; eszerint a néhai „last minute” kora lejárt, azaz nem jár jól, aki az utolsó napok kedvezményeire várva arra apellál, az olcsóbb utazás reményében. Mint mondta, az irodák ma sokkal óvatosabbak, mint néhány évvel ezelőtt. Kevesebb utat foglalnak be, hogy a kínálatukat lehetőség szerint már időben eladják; kármentő akciókra így gyakorlatilag szükségük sincs.

Mindezt megerősítette Fórizs Anita is, aki arról számolt be, hogy akár 20-25 százalékos kedvezményeket is el lehet érni az előfoglalási szezonban, miközben az út töredékét kell csak letenni az asztalra. A tarifa maradék részét általában egy hónappal az utazás előtt, vagy részletekben lehet rendezni.

Sőt, a késlekedők hely hiányában le is maradhatnak nyár közeledtével egy-egy, márciusban kinézett útról – mondja Kanizsai Zsuzsa. Szerinte idén, ahogy tavaly is, az taktikázik jól, aki az előfoglalási szezonban megváltja helyét egy a pénztárcájának megfelelő útra.

Fórizs Anita és Kanizsai Zsuzsa az idei kilátásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy az irodák legalább a 2011-es forgalomban bíznak, s reménykednek benne, hogy ha nem is nagy mértékben, de még a bővülés is benne van a pakliban.

Mennyibe kerül?

Aki szervezett útra vágyik, már egészen baráti áron hozzájuthat néhány napos körutazásokhoz vagy buszos nyaralásokhoz. Előbbiekkel legtöbbször a környező országokba utazhatunk akár már 20 ezer forinttól; ha egyhetes utazásra készülünk, akkor azonban már 40-60 ezer forintot kell leszurkolnunk. 50-70 ezer forintért ugyanakkor buszos nyaralásra is elvisznek bennünket Görögországba. A Neckermann és a Start Utazási Iroda közönsége átlagosan 100 és 200 ezer forintot költ repülős utakra – mondta Kanizsai Zsuzsa és Fórizs Anita.

Mire figyeljünk?

Az utazás lefoglalása előtt érdemes részletesen áttekinteni a prospektusok, szórólapok ajánlatait, ugyanis a feltüntetett árakon felül vannak még olyan költségek, amelyek nem az utazási irodák költségét képezik. Ilyen például a reptéri illeték, vagy a kerozindíj összege, a balesetbiztosítás díja, a vízum költsége. Egy-egy repülős út során ezek a tételek több tízezer forinttal is megemelhetik a kiírt árakat.

Útlevél: nem árt kapcsolni

Annak, aki nem európai uniós tagországba utazik, annak érdemes már most meggyőződnie útlevele érvényességéről, egyes országokba ugyanis legalább féléves érvényességi időt írnak elő az utazás kezdetéhez képest. A pécsi okmányiroda legfeljebb három hét alatt sort tud keríteni az új dokumentumra, ha a régi lejárt. Ehhez előzetesen kell időpontot kérni interneten (eugyintezes.pecs.hu) vagy telefonon (72/533-800). Az okmány kiállítási költsége öt évre 7.500, tíz évre 14 ezer forintot tesz ki. Akinek nagyon sietős, az okmányirodai ügyintézést követően nyolc napon belül – bár dupla tarifával – is megkaphatja az útlevelét.