Módosulhat a nyári menetrend

Folyamatosan vizsgálják az utasok jelzéseit, az igényeket, s amennyiben szükséges, módosítanak a menetrenden a Tüke Busz Zrt.-nél – közölte a társaság lapunkkal, röviddel azután, hogy a nyári menetrend hatályba lépését követően sokan a ritkán járó buszokra panaszkodtak.

hirdetés

Több olvasónk is jelezte lapunknak, hogy az iskolai szünidő beálltával a szokásos üzemet felváltó nyári menetrend miatt körülményesebb a pécsi buszközlekedés. Egyikük azt tette szóvá, hogy a hétvégi járatritkítások miatt a Mecsekoldal és a belváros között csak óránként járnak a buszok. Egy másik pécsi olvasónk ugyanakkor a hétköznapokon üzemelő buszok miatt panaszkodott arra, hogy a ritkábban közlekedő járművek zsúfoltak.

Az ügyben megkerestük a Tüke Busz Zrt.-t, s azt firtattuk kérdéseinkkel, hogy a társaság is érzékeli-e a problémákat, s hogy lehet-e számítani a menetrend további hangolására, járatok sűrítésére.

Bárdossi Mariann szóvivő azt közölte, hogy folyamatosan figyelik a járatok kihasználtságát, s nyomon követik az utasok igényeit is. Elmondta, bár idén sem közlekedik kevesebb busz, mint a tavalyi évi, vagy az azelőtti nyári menetrend idején, odafigyelnek az utazási szokásokra. Az egyik vonalon például a kora reggeli órákban máris átszervezik a járatokat, az 55-el a kórházi ápolók így könnyebben elérhetik munkahelyüket hétfőtől. Emellett akár több vonalon is módosulhat a tervezet, ha az igények ezt támasztják alá.

A busztársaság egyébként szinte teljesen azonos módon járt el, mint elődje, a Pécsi Közlekedési Zrt.: 17-18 százalékkal kevesebb autóbusz van ma a forgalomban, mint a nyár elején. A szűkítés oka, hogy az iskolai tanév végét követően, a szabadságolások idején kevesebben használják a buszokat: az összvonalas bérletekből ötödannyival kevesebb fogy ilyenkor, a diákbérleteknek pedig az évi szokásos mennyiség fele talál csak gazdára.

Olvasóinknak a változásokig is azt a praktikus tanácsot adnánk, hogy előre tervezzék meg útjaikat, s ügyeljenek a csatlakozásokra. Mivel manapság a korábbi egy-két évhez képest jóval pontosabban, s kiszámíthatóbban közlekednek a járatok, érdemes kiszámolgatni, hogy adott busszal mikor, hova érünk, s mikor érdemes úti célunktól visszaindulnunk.