Motivációs programmal a szívinfarktus ellen!

A Magyar Kardiológusok Társasága oktató és motivációs programmal segítene a betegeknek az infarktus utáni teljes felépülésben. A hat részből álló videosorozatból, gondozási naplóból és egy információs anyagból álló csomagot minden olyan beteghez eljuttatják, aki átesett az infarktus utáni életmentő katéterterápiás beavatkozáson.

hirdetés

Magyarországon évente körülbelül 30-35 ezer új szívinfarktust és 42 ezer stroke-ot regisztrálnak. Egy évtizede még évente 15 ezer ember halt meg infarktus következtében, mára ez a szám kevesebb mint a felére csökkent az infarktus nyugat-európai szintű ellátásának köszönhetően.

Tóth Kálmán, az MKT elnöke, a Pécsi Tudományegyetem I.sz. Belgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozások számának jelentős csökkenése az elmúlt másfél évtized sikertörténete a hazai egészségügyben. A kiterjedt katéteres laborhálózati rendszernek köszönhetően az, aki időben orvoshoz fordul, korszerűen gyógyítható a korai katéterterápiás módszerrel.

A közlemény szerint az infarktusban végzett beavatkozások száma és sikere is megközelíti a fejlett Európa átlagát. A szívinfarktus akut kezelése utáni időszak tekintetében azonban rosszabbul állunk, mint az azonos akut ellátást nyújtó nyugat- és észak-európai országok. Megközelítőleg ugyanannyi embert veszítünk el a kezelést követő 365 napban, mint a kezelés korai időszakában – írták. Az eredményes gyógyuláshoz vagy krónikus betegségek esetében a megfelelő kontrollhoz elengedhetetlenül fontosak a jó gyógyszerkészítmények, de ezek önmagukban nem elegendőek. A betegeket támogatni kell abban, hogy a készítményeket rendszeresen, a kezelőorvos által előírt módon szedjék. Ehhez oktatási anyagok, betegtámogató programok kellenek, amelyek biztosítják azt, hogy a beteg megértse, miért van szükség a kezelésre, mit tehet ő maga azért, hogy meggyógyuljon, vagy hogy együtt tudjon élni a betegségével.