Működésre kérnek hitelkeret-emelést

A pécsi önkormányzat 7 milliárdról 10,5 milliárd forintra emeli folyószámla-hitelkeretét, hogy a gazdasági átalakítások kedvező hatásainak eléréséig stabil maradhasson a város költségvetése. A hétfői rendkívüli közgyűlésen dr. Matheovits Ferenc emléktáblájának elhelyezéséről is döntöttek.

hirdetés

A polgármester is örömtelinek nevezte azt a tényt, hogy a két napirendi ponttal rendezett, nyár közepi rendkívüli közgyűlésen teljes létszámban tudott részt venni a testület. Az ülést azért kellett összehívni, mert a városvezetés sikeres tárgyalásokat folytatott az önkormányzat számlavezető pénzintézetével, az OTP Bank Nyrt.-vel. A társaság 7 milliárdról 10,5 milliárdra emeli Pécs hitelkeretét.

Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat a rendelkezésre álló összeg segítségével az eddigieknél jóval nagyobb mozgásteret kap. Egy lehetőségről van ugyanakkor csak szó a hitelkerettel, azaz Pécsnek nem feltétlenül kell azt kimerítenie. A város jelenlegi pénzügyi helyzetében azonban a döntés a stabilitás megőrzéséhez szükséges, s alkalmas e célra.

A folyószámla-hitelkeretet egyébként jellemzően akkor szokták használni, amikor a városnak tervezett kiadásai merülnek fel, ám az ehhez szükséges bevétel valami miatt nem realizálódik a kifizetés határidejére. Ilyenek lehetnek például késve érkező állami támogatások is, vagy egyéb elmaradt, csak határidőn túl érkező bevételek.

Páva Zsolt polgármester az előterjesztés tárgyalásakor elmondta: az elmúlt időszakban igyekeztek mindent megtenni a város működőképességének fenntartása érdekében, ezért kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseket hoztak. Ezzel együtt olyan lépéseket is megtettek, amelyek hosszú távú előnyökkel járnak majd, s a költségvetésben csak később éreztetik hatásukat.

Éppen ez utóbbi miatt vált szükségessé az önkormányzat pénzügyi mozgásterének növelése, a hitelkeret felső határának megemelése. Mint mondta, Pécs működési kiadásait folyamatosan állni kell, a később beérő intézkedések miatt pedig most van szükség a többletforrásra. Megjegyezte: Pécs kiadásai az utóbbi tíz évben rendre meghaladták a bevételeit, ám az új intézkedésekkel ez a tendencia megfordítható a következő időszakban.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint Pécs a lépéssel gyakorlatilag újabb hitelt vesz fel, ráadásul szigorú, előnytelen, szavai szerint tisztességtelen feltételek mellett. Mint mondta, a számlavezető bank monopóliumhelyzetét kihasználva túlbiztosította magát; többek között zálogba vonná több önkormányzati érdekeltségű cég üzletrészét is.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint a város képtelen lesz visszafizetni azt az összeget, amit a hitelkeret terhére felhasznál. Mint mondta, „a város eljutott arra a pontra, amikortól finanszírozhatatlanná válik”.

Hoppál Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta: bár a szocialista városvezetés idején Péccsel nem is tárgyaltak a bankok, a bizalom ismét fokozódik Pécs iránt. A mostani keretnövelés annak a jele, mondta, hogy a megkezdett gazdaságossági intézkedések garanciát jelentenek a pénzintézetek számára arról, hogy Pécs jó úton halad.

A közgyűlés második, egyben utolsó napirendi pontjaként döntöttek arról, hogy dr. Matheovits Ferencnek emléket állító táblát helyeznek el a KDNP Pécs Városi Szervezete Pécs, Rákóczi út 50. sz. alatti székházának déli homlokzatán. A pécsi jogász és politikus, a Demokrata Néppárt parlamenti képviselője és főtitkára a KDNP országos újjászervezésének egyik vezetője volt. Közel húsz évet raboskodott a kommunista diktatúrák áldozataként.

Az emléktábla leleplezésére a tervek szerint 2011. augusztus 31-én kerülne sor, mivel 1947-ben e napon lett a Demokrata Néppárt országgyűlési képviselője az akkori nemzetgyűlési választások nyomán, Pécsett.