Művészi alkotásokból jön a felfrissülés Pécsett!

Akár modern szobroknak, a városi terek díszeinek is beillenének a hajlított acélcsövekből megformázott új permetkapuk, amiket pénteken egyszerre három helyszínen adtak át. Így mostantól a belvárosban, valamint Kertváros és Uránváros központi terein is felfrissülhetünk. 

hirdetés

Az egyedi formatervezésű permetkapu felülről nézve hullámalakzatot, körbejárva hol vízcseppet, hol a város épületeire jellemző kupolát formáz. Az állandó kapukat pécsi egyetemisták tervezték. Céljuk az volt, hogy ne csak felfrissülést nyújtson, hanem egyfajta esztétikus látványelemként is szolgáljon az alkotás.

Összesen 6 csapat nevezett: volt, aki szobrot, egy nagy csapot tervezett, akadt, aki városi bútorrendszerként álmodta meg a kaput. Végül a “Mediterrán kapu” lett a győztes

– Az ehhez hasonló projektek azok, amik igazán izgalomba hoznak egy mérnök hallgatót. Mert végül kézzelfoghatóvá válik a munkánk, ez már nem lap sarkára rajzolt firka, vázlat, vonalháló vagy üres test a digitális térben. Itt jelen van maga a munka lényege, a gondolat megszületésétől a tervezésen át a kivitelező munkájáig testet ölt egy letisztult tárgyban – mondta el Magashegyi Gergő, a PTE-MIK Ipari termék- és formatervező mérnökhallgatója.

A párásító a nagy hőségben, reggeltől estig üzemel majd, de magát a vázszerkezetet egészen télig a tereken hagyják.

Pénteken adták át az új létesítményeket
 A hőség elviselésében 2010 óta nagy szerepet játszanak a Tettye Forrásház Zrt. közkedvelt, hőségben vízpermettel frissítő köztéri permetkapui. Mivel a kánikulai időszakok egyre hosszabbak, a vízszolgáltató a korábbi, melegebb napokon alkalmilag kihelyezett mobil kapukat lecserélve újított ezen a téren.

– A pécsiek már megszokták, hogy a nagy melegben ideiglenes jelleggel a Tettye Forrásház Zrt. több helyszínen állított ki frissítő állomásokat a városban. Mostantól azonban ezek biztos és állandó pontok lesznek Pécsen, ami a nagy melegben egész nap hűsölési lehetőséget nyújt– mondta Csizi Péter, Kertváros országgyűlési képviselője.

Az egyedi tervezéssel az idén 125 éves modern pécsi vízszolgáltatás jubileumát is ünneplik. 

– Sokfelé az országban lehet találkozni párásítókkal, de ez minden tekintetben pécsi termék. Pécsi hallgatók ötletei nyomán készült a pécsi közterekre – tette hozzá Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója.

A kapukat a Széchenyi térre, az Uránbányász térre és a Csontváry u. – Nagy Imre u. kereszteződéséhez telepítették

 

125 évvel ezelőtt, 1892-ben helyezték üzembe a város első vízművét, a Tettye forrásra alapozott tettyei vízművet. Az akkor nyomóvezetékes vízellátás segítette Pécset fejlődni, modern nagyvárossá növekedni, éltetve iparát és lakóit.