Fél évszázadot dolgozott ugyanott

 

hirdetés

Manapság már az is ritkaság, hogy valaki egész életében ugyanazon a munkahelyen dolgozik. De az, ami Gazda Ferenccel esett meg, bizony nem mindennapi, és mondhatni, egyedülálló dolog. Abban a kis szobában, ahol 1958-ban elkezdett dolgozni, mintha megállt volna az idő. Nem cserélődtek le a bútorok, ott van a régi levélmérleg, a pecsétek, és kincseket rejtő értékőrző láda is. Gazda Ferenc jogászként ment nyugdíjba a Pécsi Postaigazgatóságról. Egykori munkahelyéből pedig múzeum lett. Több mint fél évszázad telt el az első munkanap óta. De Feri bácsi ma sem állta meg, hogy újból megtegye azokat az ifjúkori mozdulatokat…, beült a régi helyére…, kinyitotta a régi kisablakot…., az asztalon mindent szépen elrendezett…, tekert egyet a telefonon, és közben mesélt a kulisszatitkokról.

A Postapalota több mint 100 éves épületének előtéréből nyíló múzeum nagyon népszerű a látogatók körében. Sokan szemlélik meg az egykori postásélet kellékeit és emlékeit. A vendégkönyv bejegyzései alapján a legnagyobb sikert a máig is működő csőposta aratja. Feri bácsi megmutatta, hogy miként került be a távirat a futárba, aztán beindította a fura szerkezetet, ami a második emeleti távírda helyiségbe juttatta el az üzenetet.

Nos, ma már nincs szükség csőpostára, s még ennyi időre sem ahhoz, hogy az üzeneteink a címzetthez érjenek, de azért olyan jó egy kicsit visszarévedni abba a korba, amikor még minden ilyen szépen, lassan, komótosan működött…, és mégis elérte a célját.

Szijártó Ildikó

Korhatár nélkül – március 29-én 17.30-tól a Pécs TV műsorán