Múzeumok: őszig marad a bizonytalanság

Máig nagy a bizonytalanság a pécsi és baranyai múzeumok sorsát illetően, ugyanis amellett, hogy a finanszírozás is napi problémát jelent, a közgyűjtemények majdani fenntartóit sem jelölték ki. Forrásaink szerint még a kormányzatban sem tisztult le, mi lesz az intézményekkel.

hirdetés

Ismert, hogy januártól az államhoz, azon keresztül pedig a megyei intézményfenntartó központhoz kerültek a baranyai és pécsi múzeumok. Ezek között van többek között a Várostörténeti Múzeum, a Modern Magyar Képtár, a Vasarely Múzeum, a Martyn Ferenc Múzeum, de a pécsváradi kolostor vagy a kásádi tájház is.

Azóta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium belső átcsoportosításokkal kerít pénzt hónapról hónapra az intézményrendszer működőképességének fenntartására. A korábbi tervek szerint mindez sem mehet ugyanakkor a végtelenségig, ugyanis jelenleg több verzió létezik kormányzati szinten arról, hogy nyugvópontra jusson a múzeumok ügye.

Bár április óta kormányhatározat van arról, hogy az egyes önkormányzatok kezelésébe adják majd a közgyűjteményeket, ám – mint azt Hoppál Péter, a pécsi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke lapunknak elmondta – ennek időpontja nem ismert, a költségek előteremtésével kapcsolatban sincsenek még információk.

Pécs esetében több mint százmillió forintra lenne szükség a rendszer folyamatos üzemeltetéséhez. A fenntartáshoz szükséges összeget a nehéz anyagi körülmények között lévő települések, ahogy Pécs is, csak nehezen vagy egyáltalán nem képes előteremteni.

Éppen ez az oka annak, hogy a kormányzat halogatja a döntést, s még el sem indította a változáshoz szükséges jogszabály-módosításokat, valamint nem is szólította tárgyalóasztalhoz a települések vezetőit.

A megyei múzeumok fenntartására szánt kerete, amelyet erre az évre biztosított az állam, csak rövid időre elegendő.

Mint írtuk, a 170 millió forintos, tavaly még a megyétől érkezett költségvetési támogatás helyett idén csak 45 millió forintot biztosított a rendszer finanszírozására az állam.

A múzeumokat kezelő Baranya Megyei Intézményfenntartó Központ nem nyilatkozhatott lapunknak. Nem hivatalos úton ugyanakkor megtudtuk: a múzeumok tekintetében teljes a bizonytalanság, s nagy a valószínűsége annak is, hogy őszig nem lesz döntés a fenntartást illetően. Ilyetén módon addig marad a „hadigazdálkodás” a közgyűjtemények életben tartására.

Új miniszter, új tervek?

Úgy tudjuk, a múzeumok jövője azért sem eldöntött még, mert a közelmúltban a kulturális ügyekért felelős tárcánál minisztercsere történt. A Réthelyi Miklós helyébe lépő Balog Zoltán – meglehet – újabb ötlettel áll elő. Emellett sajtóinformációk szerint a gazdasági tárca sem ért egyet azzal a tervvel, hogy a települések vigyék a múzeumokat.