Nagyon vigyázzon magára a Tátrában!

Csaknem egyharmaddal több balesethez vonultak ki a lengyel Tátrában a hegyi mentők az idén júliusban, mint a tavalyi hetedik hónapban. A növekedés oka az, hogy jóval szeszélyesebb az időjárás – írja az MTI.

hirdetés

Hétfőn egy 58 éves lengyel nő 300 méter hosszan bucskázott le egy igen meredek lejtőn a Goryczka-csúcs környékén. Mentőhelikopterrel vitték a zakopanei kórházba, ahol kiderült, hogy megúszta könnyebb sérülésekkel a kalandot.

Az onet.pl lengyel hírportál jelentése szerint azonban a lengyelországi nyári idénynek sok halálos áldozata is van. A Tátrai Önkéntes Hegyi Mentők (TOPR) az idén júliusban eddig közel kilencvenszer indultak súlyos balesethez, míg egy éve csak 66-szor. A sokszor mostoha időjárás ellenére nem csökken a hegyi turisták száma.

Tragikus számokat tettek közzé a lengyel vízi mentők is: a PAP lengyel hírügynökség ismertetése szerint május eleje óta 200 ember fulladt vízbe Lengyelországban. Az adat ugyanakkor valamivel alacsonyabb a tavalyinál. A rendőrségi statisztikákban a halálos balesetek fő okaként a felelőtlenség és az alkoholfogyasztás szerepel.