Napi 100 köbméter lombot gyűjtenek össze Pécsen

Az ősz beköszöntével a lombhullató fák környékén megjelent az avar, nem kímélve sem a magánterületeket, sem a városi közterületeket. A kedvező időjárásnak köszönhetően a lombgyűjtési munkák városszerte jól haladnak – közölte a Biokom.

hirdetés

A városüzemeltető cég a saját állománya mellett mintegy 150 közfoglalkoztatottal együtt végzi a feladatokat. A gyűjtési munkálatokban a korábban megszokottakhoz képest a kézi munkaerő mellett több gép is részt vesz: két seprőgép, három lombgyűjtésre alkalmas traktor, és ugyanennyi tömörítős adapterrel felszerelt teherautó, valamint további hat tehergépjármű áll szolgálatban. Jelenleg a naponta begyűjtött lombmennyiség meghaladja a 100 köbmétert. A munkavégzés igen nagy területen, mintegy 2,4 millió négyzetméteren zajlik az ősz folyamán.

A lombgyűjtés folyamatos lesz, ugyanis egyes fafajok hirtelen hullatják le az összes lombjukat igen nagy mennyiségben, más fajok viszont folyamatosan, hónapokon keresztül szórják el azt.

A Biokom őszi üzemeltetési tevékenységei között a lombgyűjtési munkák kiemelt jelentőséggel bírnak, ám minden igyekezet ellenére – a nagy terület és az eltérő lombhullatás miatt – ezek egészen december végéig eltartanak, kedvezőtlen időjárás esetén pedig még tovább is elhúzódhatnak.

A társaság figyelmeztet, hogy a csapadékos idő beálltával a burkolt felületekre hullott, átázott lomb a járdákat csúszóssá teheti. Ebben az időszakban érdemes óvatosabban közlekedni, és megfelelő cipőviseletet választani.