Jégbordás utak lehetnek

Útinform szerint a mellékutakon Fejér, Veszprém, Tolna és Baranya megye területén a folyamatos szórás ellenére sokfelé síkos, jeges vagy jégbordás a burkolat, Kaposvár, Solt, Kiskunhalas és Baja körzetében, valamint a keleti országrészben Debrecen, Mátészalka és Sarkad környékén vannak téliesebb útviszonyok egy-egy alsóbbrendű úton.

hirdetés

A közúthálózaton bár lelassult a forgalom, de fennakadás egyelőre nincs, a városi, települési belterületi utakon és főleg a hegyvidéki szakaszokon azonban nagy a csúszásveszély.

A Dunakanyarban, Vác, Monor, Székesfehérvár és Szekszárd körzetében változó intenzitású ónos eső esik, de az éjszakai és hajnali órákban a Dunántúl több térségében is, így Kápolnásnyék és Tamási körzetében, valamint az M1-es autópálya bicskei és az M5-ös Újhartyán és Budapest közötti szakaszán a is észleltek ónos eső jellegű csapadékot szakembereink.

A fővárostól északra a Duna mentén, továbbá Székesfehérvár és Tamási körzetében így még a főutakon is előfordulhatnak síkos szakaszok.

Fontos kiemelni, hogy mikor intenzív ónos eső hull, akkor a megelőzésképpen kijuttatott szóróanyag sem tudja kifejteni kellő mértékben olvasztó hatását, így a síkosságot csak akkor tudjuk hatékonyan csökkenteni, ha az eső már elállt.

Munkagépeik a magasabb szolgáltatási osztályba tartozó utakon már csütörtökön megkezdték a megelőző szórást, hogy ha kisebb ónos eső hull, az ne fagyjon oda a burkolatra, a mai napon is folyamatosan dolgoznak a szükséges síkosságmentesítési munkákon, így a Közűt 5 óra 30 perces összesítése alapján összesen 265 járművük végzett az utakon sószórási munkákat.

Mindezek ellenére ilyen időszakban jóval könnyebben és gyorsabban alakulhatnak ki csúszós útszakaszok, ezért arra kérjük a közlekedőket, hogy az ónos esővel érintett területeken ne induljanak útnak!

A Közút csak a csapadék elállta után tud hatékonyabban beavatkozni, de ilyenkor az ő gépeik is a síkos útszakaszokon kell, hogy közlekedjenek, ezért a síkosságmentesítés ilyenkor jóval több időt és energiát igényel.

“Kérjük az autósokat, hogy utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról! Útinform szolgálatunk munkatársai a hivatalos Facebook és Twitter oldalainkon továbbra is naponta hatszor osztanak meg útállapotokról szóló összesítéseket, emellett a rendkívüli közlekedési eseményekről (balesetek, lezárások stb.) a www.utinform.hu weboldalon is informálódhatnak a közlekedők, diszpécsereink elérhetőségeit szintén ezen az oldalon érhetik el” – közölte a társaság.

Korábban írtuk:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, több órás ónos eső veszélye miatt II. fokú (narancs) riasztást adott ki a Hegyháti, Komlói, Mohácsi, Pécsi, Pécsváradi, Szentlőrinci, Szigetvári járásra.

A csapadék várható mennyisége meghaladhatja az 1 mm-t. Az ónos eső miatt pedig csúszóssá válthatnak az utak, amely mind a közúti, mind pedig a gyalogos közlekedésre kellemetlen hatással lehet.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri az embereket, hogy fokozott figyelemmel, a megváltozott körülmények ismeretében induljanak útnak, és vegyenek részt a közlekedésben!

Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasolt telepíteni a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását, de a szervezet Facebook oldalán, illetve honlapján is tájékozódhatunk az új információkról.