Negatív árréssel is megéri értékesíteni. Vagy mégsem?

A vizsgált vendéglátóipari tevékenységek jövedelemének elszámolásakor a bevétel-költségarány több esetben látszólagos negatív haszonkulcs alkalmazását mutatta ki, amely szabálytalan könyvelésre és jövedelemeltitkolásra vezethető vissza. Az eredmény több mint 7 millió forint adóhiány, bírság és a pótlékok – közölte Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

hirdetés

Az egyik vendéglátóipari egységet üzemeltető egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó bevallásában szerepeltetett bevétele több százezer forinttal maradt el a bevallott beszerzései értékétől, ám csak kis értékű készletet tüntetett fel. A fenti adatokból negatív előjelű haszonkulcs volt megállapítható, azaz a bevallása adatai azt mutatták, hogy jóval alacsonyabb áron értékesítette a termékeit, mint amilyen áron azokat beszerezte. Ehhez képest az adózó az adóhatóság előtt tett nyilatkozatában azt adta elő, hogy minden termék magasabb (pozitív előjelű) haszonkulccsal került értékesítésre, sőt, egyes termékekre 50%-os haszonkulcsot alkalmazott. Miután a bevallásai a fentiek figyelembe vételével nem valós adatokat tartalmaztak, a revízió a becslés módszerét alkalmazta a valós adókötelezettség megállapítására. Ennek nyomán a revízió csaknem fél millió forinttal magasabb adókötelezettséget állapított meg.

A másik vegyes kiskereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozó több telephelyen folytatta a tevékenységét, és a vizsgált időszak minden évében veszteséges volt. A termékeit a bevallás és leltári készletadatok alapján negatív haszonkulccsal értékesítette, vagyis lényegesen kevesebb bevétele származott, mint amennyi az árubeszerzés költsége volt. Mindez jogalapot teremtett arra, hogy az adózó árbevételét becsléssel valószínűsítsék a revizorok. Adózó iratanyagát átvizsgálva, valamint a nyilatkozatát is figyelembe véve került sor az átlagos haszonkulcs meghatározására. A vizsgálat eredményeként több mint 3 és fél millió forint adókülönbözet került megállapításra. A szankciók, az adóbírság és a késedelmi pótlék összege szintén meghaladta a 3 millió forintot.

Nemzeti Adó-és Vámhivatal

Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság