Négymilliárd forint pályázati forrást nyertek fejlesztésre dél-dunántúli pályázók

Dél-Dunántúlon 8,8 milliárd forintból fejlesztheti infrastruktúráját 87 vállalkozás 4,2 milliárd forint pályázati forrásnak köszönhetően.

hirdetés

A Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Új Széchenyi Terv regionális operatív program telephelyfejlesztési pályázatának nyertesei 637 munkahely létrehozását, valamint 2.648 megtartását vállalták.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján olvasható, hogy Baranya, Somogy és Tolna megyében az európai uniós pénzek, hazai források és saját erő felhasználása ezúttal a termelő és a szolgáltató szektorban nyújt lehetőséget új üzemek kialakítására, csarnokok korszerűsítésére, kapacitásnövelésre.

A pályázat keretében Kaposváron natúrkozmetikai termékek előállításához, Szaván mezőgazdasági kisgépgyártáshoz, Dunaföldváron lemezmegmunkáláshoz, Pécsett légcsatorna-elemek gyártásához építenek csarnokot. Simontornyán világítástechnikai gyártáskapacitást növelnek, Bikácson mosodát korszerűsítenek, Kacsótán a növényi zsír alapanyagú élelmiszerek gyártását fejlesztik, Hegyszentmártonban vágóhidat, szikvízüzemet és bérszeszfőzdét nyitnak.

A Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség utalt rá, hogy a telephelyfejlesztési pályázat 150 résztvevője 7,3 milliárd forint támogatást igényelt volna az eredetileg 2 milliárd forintos keretből, melyet a nagy érdeklődésre való tekintettel, forrásátcsoportosítással 4,2 milliárd forintra emeltek.

Az ügynökség reményét fejezte ki, hogy a hatékonyabbá és gyorsabbá váló pályázati rendszernek köszönhetően hamarosan szerződést köthetnek a nyertes vállalkozókkal, és a beruházásoknak köszönhetően javul a régió foglalkoztatási helyzete.