Négyszáz fellépő a Tavaszi Fesztiválon

Négyszáz, közöttük több neves külföldi fellépő mutatkozik be a Pécsi Tavaszi Fesztiválon, amelyre március 17. és 31. között kerül sor. Az esemény egyben a közelmúltban teljes egészében elkészült Zsolnay Kulturális Negyed erős nyitányának is tekinthető.

hirdetés

A várható eseményekről, a fellépőkről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők március 7-én. Mint azt Laknerné Brückler Andrea, a szervező Pécsi Kulturális Központ igazgatója elmondta, a tizenöt esztendeje indult Pécsi Tavaszi Fesztivál idén az egyetlen olyan vidéki esemény, amely neves külföldi sztárokat vonultat fel. A húszmillió forintos költségvetésű, összművészeti fesztiválon többek között fellép a Mike Stern Band, a Kenny Garett Quartet és a Loop Doctors.

Az igazgató kitért rá, hogy költségvetésük jelentős részét pályázatokból és szponzorok segítségével teremtették elő, utóbbiak közül kiemelte: az idén ötvenesztendős pécsi távhőszolgáltató jelentős segítséget nyújtott. Emellett a várhatóan tízezreket megmozgató eseménysor jegybevételei biztosítanak forrást a rendezvényhez.

A programok javának helyszínéül a Zsolnay Kulturális Negyed szolgál majd. Mint azt az annak üzemeltetését végző Zsolnay Örökségkezelő Nkft. igazgatója, Márta István a tájékoztatón elmondta, a Pécsi Tavaszi Fesztivál lesz a közelmúltban teljesen elkészült komplexum első igazi próbája; mind a negyed létesítményei, mind annak külső terei, zöldfelületei vizsgázni fognak – tette hozzá.

Márta, aki egyben a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke is, hozzátette: a Pécsi Tavaszi Fesztivál hazánk egyik legjelentősebb fesztiválja, s minőségben komoly értéket képvisel. Azt mondta, óriási szervezőmunka áll a rendezvény mögött, így a színvonalas eseményeket előre garantálni lehet.

A kulturális központ igazgatóhelyettese, Somlyai Jolán arról számolt be, hogy a rendezvénysorozaton bemutatkozó több mint négyszáz fellépő között hazai és határon túli magyar előadók lesznek, de mellettük még tíz országból várnak művészeket. A szervezők a felnőttek mellett a családok, gyermekek számára is kínálnak tartalmas kikapcsolódást.

A programok közül kiemelkedik a Nemzetközi Jazz Hétvége, amelynek keretében március 22. és 24. között a Szőke Szabolcs Quartett és az olasz David Boato ad közös közös koncertet, fellép mások mellett Babos Gyula, László Attila és a Tátrai Tibor Gitár Trió, a Fábián Juli-Sárik Péter Duó, az amerikai Loop Doctors, a szerb Vasil Hadzimanov, továbbá lesz jam session is pécsi zenészek közreműködésével.

A Pécsi Tavaszi Fesztiválon lemezbemutató koncertet tart március 28-án a világhírű amerikai szaxofonos, Kenny Garrett vezette quartett.

A dél-koreai napokon a közönség március 26. és 31. között a dél-koreai film, zene és gasztronómia egzotikus világával ismerkedhet meg.

A fesztivált a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar hangversenye nyitja a Kodály Központban március 17-én. A komolyzenei programok sorában hallható még Vajda János Pannonii Carmen című művének hangversenytermi bemutatója, valamint a zenetörténet népszerű darabja, Carl Orff remekműve, a Carmina Burana. Utóbbi a szerző áthangszerelt, ritkán előadott változatában kerül műsorra, amikor a zenekart két zongora és öt ütőhangszeres helyettesíti.

A pécsi folknapokon március 29. és 31. között a Bíró Eszter Quintet, a Cimbali Band, a Calcutta Trió, a Buda Folk Band, a Folk Error, az Orkestar Picikato Kocani Strumica és a Szélkiáltó együttes ad koncertet, utóbbi előadásával elsősorban a gyermekeknek szeretne kedveskedni.

A közönséget kedvező bérletkonstrukciókkal várják a szervezők. A programokkal kapcsolatos részletes információk a www.pecsitavaszifesztival.hu internetes oldalon olvashatók.