Nem adnak számlát a kereskedők

Minden negyedik esetben találtak szabálytalanságot az adóellenőrök és a pénzügyőrök tavaszi akciójuk során. A várható bírság összege meghaladja a 320 millió forintot, 53 üzlet működését 12 napra felfüggesztették – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.

hirdetés

A közlés szerint a hatóság ellenőrei másfél hónapig interneten kereskedőket, szépészeti szolgáltatókat, virágkereskedőket, gumikereskedéseket, vendéglátó-, illetve szórakozóhelyeket, éjszakai taxikat tettek próbára és nagyobb beruházásokon is jártak. Hatezer esetből minden negyedik adózó megpróbálta eltitkolni bevételét, mivel sem nyugtát, sem számlát nem adtak a vásárlóiknak, vendégeiknek.

A revizorok és a pénzügyőrök a 2700 foglalkoztatással kapcsolatos ellenőrzéskor is hasonló mulasztási aránnyal szembesültek. Továbbra is jellemző, hogy az alkalmazottakat nem, vagy csak késve jelentik be a munkaadók.

A foglalkoztatással kapcsolatos kötelezettségeiket a szezonális – például mezőgazdasági vetési, betakarítási – munkát vállalóknál a munkáltatók szinte egyáltalán nem teljesítik. A nagyobb beruházásokat végző társaságok és a legnépszerűbb szórakozóhelyek is hasonló gyakorlatot folytatnak: alkalmazottaik jelentős része feketén dolgozik – közölte a NAV.

A hatóság tájékoztatása szerint bár a tavaszi, több mint tízezer ellenőrzést felölelő akciónak vége, a NAV továbbra is rendszeresen vizsgálja, hogy a kereskedők adnak-e nyugtát az áru mellé, és a munkáltatók szabályosan bejelentik-e dolgozóikat.