Nem hátrányos az összevonás

Semmilyen hátrány nem éri a rászorulókat azzal, hogy jövő év január 1-jétől összevonják az önkormányzatok által krízishelyzetben adható három támogatást – hangsúlyozta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter előterjesztését, amely szerint jövőre önkormányzati segély néven egységesül az átmeneti és a temetési segély, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás.

A három segélytípus egységesítése a rászorulóknak, az önkormányzatoknak és az államnak is könnyebbséget jelent, mert átláthatóbbá teszi a rendszert, és segít elkerülni az esetleges visszaéléseket is – közölte a kormánypárt szóvivője, hangsúlyozva, hogy a rászorulókat semmilyen hátrány nem éri.

Zsigó Róbert hozzátette, az önkormányzatoknak az év második felében kell megalkotniuk azokat a rendeleteket, amelyek alapján a nehéz helyzetben lévők igényelni tudják majd az ellátást.

A szóvivő tájékoztatóján reagált az MSZP-s Korózs Lajos keddi szavaira is, aki szerint a kormány “ráunt a gyászolókra”, ezért eltörli a temetési segélyt, és helyette bevezeti “a legaljasabb, legcinikusabb módszert”, a szociális temetést.

A szociális temetkezéssel kapcsolatos javaslat arról szól, hogy az állam ingyenesen szolgáltatja majd a leginkább rászorultaknak – közülük is azoknak, akik kérik – a temetéshez szükséges kellékeket, és egyéb költségeket is átvállal – közölte Zsigó Róbert, úgy fogalmazva, hogy a szocialisták nem a Fidesz ellen kampányolnak, hanem a rászorulók ellen. Az országgyűlési döntés előtt ízléstelen dolog pártpolitikai ügyet csinálni emberek nehéz helyzetéből – fűzte hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a fideszes Ángyán József az Index hírportálnak azt mondta, megvárja a földtörvény júniusi elfogadását, és utána várhatóan kilép a Fidesz parlamenti frakciójából, mert szerinte a földtörvény nem a kisbirtokosoknak kedvez, a kormánypárt szóvivője kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Ángyán József a Fidesz-frakció tagja, és amíg a képviselőcsoport tagja akar maradni, addig az is marad.

Zsigó Róbertet kérdezték a reklámadóról is – miszerint a Párbeszéd Magyarországért (PM) a sajtószabadság elleni támadásnak tartja a tervezetet -, amelyre válaszolva közölte: a 2010-es kormányváltás után a kabinet, ellentétben a Gyurcsány-Bajnai-korszak kormányzásával, nem az emberekre rakott nagyobb terhet, hanem olyan rendszert vezetett be, amely igazságosabb tehervállalást követel azoktól, akiknek extra bevételeik vannak. Ugyanez történik a reklámadó esetében, összefüggésben a túlzottdeficit-eljárással – mondta.