Nem lesz új szavazás Dombóváron

Dombóváron jogerős az október 12-i önkormányzati választás eredménye, miután a Pécsi Ítélőtábla szerdán elutasította a dombóvári Fidesz-KDNP képviselőjének felülvizsgálati kérelmét.

hirdetés

Az ítélőtábla a honlapján közzétett végzéssel részben helyben hagyta a Tolna Megyei területi Választási Bizottság határozatát, részben érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kérelmet.

A Fidesz-KDNP képviselője azért kérte a dombóvári választás megismétlését, mert a állítása szerint becsatolt tanúvallomások alapján Szabó Loránd, a Természetesen Dombóvár Közéleti Egyesület polgármesterjelöltje több választónak 5-10 ezer forintot fizetett azért, hogy rá, illetve az egyesület jelöltjeire szavazzanak. A kérelmező szerint emellett szervezetten szállították azokat a választókat, akik pénzt kaptak a szavazatokért. Szabó Loránd a bíróság előtt azt mondta: a választás napján két asszonynak egy korábbi kampányrendezvény utáni takarításért fizetett.

Az ítélőtábla a nemzetiségi választás megismétlésére irányuló kérelmet vizsgálat nélkül utasította el, azért, mert a kérelmező nem érintett a nemzetiségi választásban. Az önkormányzati képviselő- és polgármester-választás megismétlését azzal az indokkal utasította el: a bizonyítékok alapján nem állapítható meg, hogy választópolgárokat anyagi előny juttatásával befolyásoltak szavazatukért cserébe.

Tolna megyében ezzel lezárultak az önkormányzati választást érintő jogorvoslati eljárások, a Nemzeti Választási Iroda szerdai tájékoztatása szerint ugyanakkor országszerte még hat településen várnak jogerős bírósági döntésre.

Dombóváron Szabó Loránd a szavazatok 50,42 százalékával nyerte a polgármester-választást, Vida Tamás (Fidesz-KDNP) a voksok 43,2 százalékát kapta; a város nyolc egyéni választókörzetében a Természetesen Dombóvár Egyesület jelöltjei győztek, kompenzációs listáról a Fidesz-KDNP kettő, a Jobbik egy mandátumot szerzett.