Nem netezünk elég óvatosan

Saját magunk tesszük megfigyelhetővé saját magunkat az interneten közzétett adatainkkal – figyelmeztet a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat blogja.

hirdetés

Nincs szükség az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) bonyolult megfigyelési technológiájára ahhoz, hogy fel lehessen állítani az egyes internet-felhasználók részletes személyiségi profilját, hiszen az ehhez szükséges adatok szabadon rendelkezésre állnak a világhálón, ráadásul azokat mi magunk tesszük elérhetővé – akár tudatosan, akár anélkül.

Aki kész időt és energiát fordítani rá, akár előre is fel tudja térképezni bárkinek az időbeli és térbeli mozgását – figyelmeztet a Kaspersky Lab.

Ezt a veszélyt próbálja tudatosítani az University of California és az International Computer Science Institute közös “Ready or Not?” webes alkalmazása, amely a közösségi média szolgáltatásokon megjelenő bejegyzések – a közzétett és szabadon elérhető pozícióadatok alapján – térképezi fel az egyes felhasználók térbeli és időbeli mozgását.

A barátokkal és ismerősökkel előszeretettel megosztott geolokációs adatok komoly veszélynek teszik ki a felhasználókat. A lakásukat például betörők látogathatják meg a távollétük alatt. De az igazán nagy veszély a kiskorúakra leselkedik, akik a felnőtteknél jóval gondatlanabbul járnak el személyes adataikkal.

A “Ready or Not?” webes alkalmazás az internetes kommunikációban és az adatok megosztásában rejlő veszélyeket próbálja tudatosítani, elsősorban a fiatalkorú felhasználókkal.

A kockázatkezelés első és legfontosabb lépése a különböző internetes és mobil alkalmazások, mint például az Instagram vagy a Facebook geolokációs funkciójának a kikapcsolása, illetve az olyan alkalmazások, mint a Foursquare és a Twitter összekapcsolásának megszüntetése – figyelmeztet a Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég.

A helyes személyes adatkezelés tíz alapszabálya a Kalifornia Egyetem weboldalán:

http://www.icsi.berkeley.edu/icsi/sites/default/files/blog/Online-Privacy-Principles-Digital.pdf