Nem nyugszanak a fővárosi taxisok

Budapest, 2016. január 18. Az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen rendezett taxisdemonstráció résztvevõi állnak autóikkal a belvárosi Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út keresztezõdésénél 2016. január 18-án. A taxisok kora reggel óta tartanak be nem jelentett demonstrációt a helyszínen, ahol mintegy száz gépkocsi sorakozott fel, egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat, jelentõs torlódást okozva. A helyszínt a rendõrség biztosítja. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tart a taxis demonstráció, emiatt az Erzsébet híd Pestre vezető oldalán sávlezárásra kell számítani – írja az Origo.

hirdetés

A taxisok tüntetése miatt az Erzsébet híd Pestre vezető oldalán várhatóan délután kettőig lesz sávlezárás – közölte a Budapesti közlekedési Központ információs szolgálata. A hídon és környékén rendőrök segítik a forgalmat, de az Erzsébet híd felé mindkét irányból akadozik a forgalom. Az Astoriától és a Hegyalja úton a Sánc utcától lassan halad a kocsisor. Ezen az útvonalon a tömegközlekedési járatok is megnövekedett menetidővel közlekedhetnek.

A taxisok azért tüntetnek, mert Budapesten is lehet okostelefonnal személyszállító autót rendelni. A szolgáltatással nem hivatalos, a budapesti közlekedésért felelős cég (BKK) által minősített autót igényelhet a felhasználó, hanem egy nemzetközi cég rendszeréhez csatlakozott sofőr érkezik az utasért. Ilyen szolgáltatást üzemeltet Budapesten például az Uber nevű cég is.

A taxisok szerint ez a szolgáltatás szabálytalanul működik Budapesten, és bevételeket visz el tőlük. Azt szeretnék elérni, hogy Magyarországon tiltsák be az Ubert. Az Országgyűlés egyébként kedden kezd vitát arról a javaslatról, amely a kormány szándékai szerint akár be is tilthatja az internetes fuvarmegosztást végző Uber tevékenységét Magyarországon.

Van olyan taxis cég, amelyik a parlamenti vita megkezdése miatt nem is demonstrál a fővárosban.

A Főtaxi arra kérte a taxisokat, hogy ne vegyenek részt a keddi budapesti demonstráción.

A cég szerint a tüntetéssel több probléma is van.

  • Az engedély nélküli fuvarszervező ingyen reklámot kap,
  • indokolatlan közlekedési fennakadásokat okoz,
  • súlyosan rontja a taxisok társadalmi megítélését.

Szerintük a demonstráció veszélyt jelenthet az Ubert tiltó törvény parlamenti elfogadására is. A Főtaxi közleményében azt is leírta, hogy a demonstráció “a taxisoknak csak egy szűk csoportjához köthető”.