Nem viccelnek a Hamász-tagokkal Egyiptomban

A Hamász palesztin radikális szervezet Egyiptomban tartózkodó tagjait a hatóságok letartóztatják, bankszámláikat befagyasztják, javaikat pedig elkobozzák – közölte Mahfúz Száber igazságügyi miniszter a Daily News Egypt című napilap csütörtöki száma szerint.

hirdetés

A miniszter ezt azután jelentette be, hogy a szervezetet szombaton terrorcsoportnak nyilvánította egy kairói bíróság, amely szerint az iszlamisták az egyiptomi biztonsági szervek ellen merényleteket elkövető szélsőséges fegyvereseket támogatják.

Száber rámutatott, hogy az ugyancsak terrorszervezetnek nyilvánított egyiptomi Muzulmán Testvériség szervezet javainak elkobzására létrehozott kormánybizottság mostantól a Hamásszal is hasonlóképp jár majd el. A jegybankot a hatóságok arra szólítják fel, hogy fagyasszák be a Gázai övezetet uraló iszlamisták egyiptomi bankszámláit – mondta a miniszter.

A Hamász – csakúgy mint a Ciszjordániában hatalmon lévő Fatah világi, mérsékelt mozgalom – rendelkezik kairói székhellyel, de az iszlamista Mohamed Murszi egyiptomi elnök 2013-as megbuktatásával a szervezet kairói támogatásának is hirtelen vége szakadt. Azóta széleskörű hadjárat folyik az országban tevékeny vallásos szélsőségesek ellen, és az új hatalom határozott diplomáciai kampányt folytat az iszlamisták mögött gyanított külföldi “entitások”, illetve kormányok ellen is.

Hamász-illetékesek – és vezető egyiptomi iszlamisták – viszont egyenesen a palesztin ellenállás gyengítésével vádolták meg Kairót a szombati bírósági döntéssel kapcsolatban.