Nem volt, de állítólag már van oltóanyag

Egy háromgyermekes édesanya kereste meg lapunkat azzal, hogy nem tudja mit tegyen, mert egy, öt oltóanyagból álló komplex oltást nem tudtak beadni kisbabájának. A kormányhivatal szerint azonban nincs gond, ha csúsznak oltás idejével, ráadásul a probléma már meg is oldódott. 

hirdetés

A pécsi kismama azért kereste meg lapunkat, mert attól tartott, hogyha az oltás beadásának ideje csúszik, akkor a gyermeke nem kapja meg ugyanazt a védettséget.

Az édesanya előző két gyermekénél ilyen csúszás nem volt, ezért sem érti a késlekedést, és mint mondta, az orvosok sem véletlenül határozták meg pontosan az injekciók beadásának idejét. Az anyuka egyébként azt is mondta, hogy az egészben az a legbosszantóbb számára, hogy nem is tudták megmondani a tisztiorvosi szolgálatnál, hogy mikor kaphatja meg a vakcinát gyermeke.

A pentaxim névre keresztelt, kombinált injekciót egyébként diftéria, tetanusz, szamárköhögés, járványos gyermekbénulás és gennyes agyhártyagyulladás ellen adják be.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Baranya Megyei Kormányhivatalt, válaszukban azt írták, hogy a kötelező oltások időpontjának meghatározásánál a szakemberek arra törekszenek, hogy azok beadása a védelem kialakulása szempontjából optimális időpontban történjenek, de szervezési és tervezhetőségi szempontokat is figyelembe kell venni. Ezek alapján alakult ki a csecsemők kettő, három, illetve négy hónapos korban való oltási gyakorlata.

Elismerték, hogy a pentaxim oltóanyag esetében korábban valóban voltak átmeneti ellátási problémák, ami miatt néhány csecsemőnél előfordulhatott pár napos, esetleg hetes csúszás, ez azonban a védettség szempontjából nem jelent problémát. Ugyanakkor az ellátási gondok mára megoldódtak.

Kiemelték, hogy amennyiben az érintett szülők a járási hivatalok népegészségügyi osztályaihoz, vagy a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályához fordulnak, minden esetben teljes körű tájékoztatást kapnak.