Nemzeti emlékhely lehet a szigetvári vár

Két új helyszínnel bővülhet a nemzeti emlékhelyek köre: a nagycenki Széchenyi-kastélyegyüttessel, valamint a szigetvári várral a kulturális örökség védelméről szóló jogszabály változtatása által.

hirdetés

Az előterjesztés szerdai parlamenti vitájában a Miniszterelnökség államtitkára a javaslatot ismertetve elmondta: egyszerűsödnek a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feltárások szabályai, a kormány bürokráciacsökkentő programjához kapcsolódóan pedig megszűnik az örökségvédelmi hatóság elsőfokú döntésével szembeni fellebbezés lehetősége.

L. Simon László rámutatott: a hat jogszabályt módosító előterjesztés emellett lehetővé teszi, hogy a komoly előkészítést igénylő beruházások kivitelezését már ne hátráltassa régészeti örökség váratlan előkerülése.

A változtatás az állagmegóvás érdekében könnyíti azon műemlékek eladhatóságát, amelyeket tulajdonosa nem tudta azt megfelelően karbantartani, így bírságot kapott. A szabályozás emellett szigorítja a fémkereső műszerek illegális használatának szankcionálását.