Nemzetközi lett a magyar drogbiznisz

Fontos szerepet játszanak a kábítószerek beszerzésében és hazai terjesztésében a Magyarországon élő külföldiek – írta keddi számában a Magyar Nemzet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása alapján.

hirdetés

Úgy tűnik, a kokainüzlet a nigériaiak, a cannabis termesztése és árusítása pedig jobbára az albánok és a vietnamiak érdekeltségébe tartozik, noha monopolhelyzetről egyik csoport esetében sem beszélhetünk – írja a lap a bűnügyi adatokra hivatkozva.

A Magyar Nemzet kérdésére a hatóság részletesen bemutatta az utóbbi évek drogpiaci változásait. Ezek szerint a kokain esetében gyarapodás tapasztalható, mind a fogyasztók, mind a terjesztők számában. Ezzel szemben a heroin fogyasztása és belföldi árusítása szinte teljesen megszűnt.

A lap arról is beszámolt, hogy az ORFK évente 20-30, drogokkal összefüggésbe hozható halálesetet regisztrál. A tavalyi adatokat még nem összesítették a hatóságok, de becsléseik szerint a múlt évben is legalább tízen vesztették életüket új pszichoaktív anyag miatt, a kórházi kezelést igénylő rosszullétek száma pedig százas nagyságrendű.