Népszerű volt a találkozó

Hármas jubileumot ünnepeltek a hétvégén a pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégiumban: az iskola fennállásának 20., az intézménybéli felnőttoktatás és az Arany János Kollégiumi Program elindulásának 10. évfordulóját. Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézményében a nagyszabású ünnepi rendezvényre több mint kétszázan jöttek el: a gimnázium jelenlegi pedagógusai és tanulói mellett az utóbbiak szülei, valamint korábbi diákok, tanárok és dolgozók is.  

hirdetés

Az ünnepi program kezdete előtt fél órával már sokan gyülekeztek az iskola udvarán. Hátul, a főzőhelyeken bográcsos ebéd készült, körben pedig elszórtan, kisebb-nagyobb csoportokban javában beszélgettek a volt és a jelenlegi gandhisok. És nem csak ők. Nagy Józsefné például az egyik tizedikes diák nagymamájaként jött el a találkozóra. Azt mondta, az unokája hívta el, és mivel a fiútól már sok jót hallott a gimnáziumról és annak pedagógusairól is, örömmel kihasználta a lehetőséget, hogy személyesen is megismerje, hova, milyen helyre és közösségbe jár az unoka.

A találkozón az érdeklődők számos programlehetőség közül is választhattak: volt itt a többi közt „Keresd meg magad a képen!” interaktív fotókiállítás, gandhis relikviák bemutatója, a gimnázium történetét feldolgozó, játékos állomásos verseny (a mostani diákok számára), sőt, „Üzenj az utánad érkezőknek!” jelmondattal videoüzenet készítésére is lehetőség nyílt. A gimnázium mellett annak néhány rendszeres együttműködő partnere, a Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület, a Színes Gyöngyök Egyesület és a Fund Cigány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is szervezett játékokat, foglalkozásokat az érdeklődők számára.

A korábbi diákok sorában Sluzek Éva is vidáman járt-kelt a programhelyszíneken, és közben beszélgetett régi gandhis ismerőseivel. A tamási lány 2007-ben végzett a gimnáziumban. Azt mondja, a középiskolás esztendőket élete legszebb időszakának tartja: a családias légkör, a rendes tanárok, a sok barát, akikkel együtt nőttek fel itt, olyan közösséget jelentettek, amely miatt ő és a társai is hétvégenként mindig a vasárnapot várták, hogy visszaindulhassanak Pécsre a következő tanítási hétre. Örök élmény marad ez nekem – fogalmazott.

Déri Ildikó, a Gandhi Gimnázium és Kollégium igazgatója örömmel látta, hogy a vendégek milyen jól érzik magukat a találkozón. Ünnepi beszédében felidézte, hogy az elmúlt két évtizedben az iskola megélt végleteket, a sikeres kezdet után kudarcosabb időszakokat is, de az összefogás, az egymásból építkezés és a közös érintettség mindig erőt adott a folytatáshoz. Van mire emlékeznünk, s van miből építkeznünk a következő években – jelentette ki, és biztosított minden jelenlévőt: a gimnázium továbbra is változatlan lendülettel dolgozik annak érdekében, hogy minél több hátrányos helyzetű cigány tanuló előtt nyissa meg a továbbtanulás, a szakma- vagy diplomaszerzés és a társadalmi érvényesülés kapuját.