Nevelőszülőkre várnak a gyermekotthonban

Folyamatosan várnak a kisgyermekek nevelőszülőkre a Pécsi Gyermekotthonnál – tájékoztatta lapunkat Platthy István igazgató. A nevelést vállaló pároknak vagy egyedülálló szülőknek térítést is fizet az intézmény, s a gyermeknevelés költségeihez is hozzájárulnak.

hirdetés

Mint azt Platthy István elmondta, a saját családjukban nem nevelkedhető gyermekek elhelyezéséhez keresnek olyan családokat, egyedül álló felnőtteket, akik nevelőszülőként otthonukba fogadnák a kiszolgáltatott helyzetbe került gyermekeket. Hozzátette: a feladat ellátásáért jogszabályban meghatározott tiszteletdíj és nevelési díj illeti meg a nevelőszülőt.

Az igazgató azt mondta, elsősorban pécsiek jelentkezését várják a két éve folyamatosan hirdetett lehetőségre, amelynek során időről időre sok kisgyermek neveléséről igyekeznek intézkedni. „Jelenleg tizenkilenc kiskorú gyermekünk van nevelőknél, de folyamatosan keressük az új nevelőszülőket is; közöttük néhány hónapos és tizenéves fiú és lány is van, s lesz.” Az okokról szólva Platthy István elmondta, az intézmény azért tett közzé felhívást, hogy az otthonban egyre nagyobb számban jelen lévő gyermekek ellátása javuljon.

A nevelőszülővé válás nem egyenlő az örökbefogadással, mondta az igazgató, hiszen a gondozottak idővel visszakerülhetnek vérszerinti szüleikhez. Hozzátette azonban, hogy ez csak a kisebb, pár éves gyermekek esetén valószínűsíthető. A kisiskolás korú vagy idősebb ellátottakért legtöbbször ugyanis már nem jelentkeznek szüleik.

Platthy István azt mondta, a nevelőszülőket egy előszűrés, környezettanulmány készítése után egy körülbelül kéthónapos elméleti és gyakorlati képzés után választják ki. Nevelőszülő csak az lehet, aki magyar állampolgár, illetve bevándorolt, vagy menekültként elismert személy, büntetlen előéletű, a 24. életévét betöltötte és a gondozott gyermeknél legalább 18 évvel és legfeljebb 45 évvel idősebb. Szükséges még az is, hogy fizikai és lelki állapota, valamint a körülményei alapján alkalmas legyen a nevelő a nála elhelyezett gyermek egészséges fejlődésének biztosítására.

A tréningről szólva az igazgató azt mondta, a jogszabályban meghatározott felkészítő tanfolyam 28 órás döntés-előkészítő és 32 órás nevelőszülői kurzusból áll. Ennek sikeres elvégzése után általában egy-két gyermeket, saját gyermekkel együtt maximum négy gyermek nevelhetnek egy családban.

A nevelőszülőt arra az időszakra ameddig a gyermeket saját háztartásában neveli, a gyermek ellátását szolgáló nevelési díj, valamint ellátmány illeti meg, mondta az igazgató. A havi nevelési díj, amely a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 120 százaléka, sérült, tartósan beteg gyermek esetében 140 százaléka, és a speciális ellátást igénylő gyermek esetében 150 százaléka.

Az ellátmány összege a különböző kategóriáknak megfelelően a havi nevelési díj negyede, melyet a nevelési díjjal együtt havonta folyósítanak. Ehhez jön még a nevelőszülői díj, ami húszezer forint gyermekenként, a nevelőszülőket családi pótlék is megilleti.

Az igazgató elmondta, aki nevelőszülőnek jelentkezne, munkanapokon 8 órától 16 óráig, telefonon és személyesen egyaránt segítségért fordulhat a Pécsi Gyermekotthonhoz (7621 Pécs, Megye u. 24.). Az intézmény munkatársai a pecsgyo@t-online.hu e-mail címen és a 30/691-6201 mobilszámon is elérhetők.