Nincs kirekesztés az ombudsman szerint

Egyesek szegregációt kiáltottak, ám a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint semmiféle baj sincs a pécsi közoktatási rendszer átszervezésével kapcsolatban. A félelmek korábban a Felsővámház utcai iskola bezárása miatt merültek fel.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztusban végleg bezárják a Felsővámház Utcai Általános Iskolát. Itt szeptemberben már nem is indult első osztály, mert a városvezetés úgy döntött, hogy a kicsiny osztálylétszámok és a szegregáció – jelentős volt a roma származású diákok aránya – megakadályozása miatt nem működtetik tovább az intézményt.

Staub Ernő, a városháza oktatási referatúrájának vezetője lapunk kérdésére pár hónapja azt mondta, a fennmaradó osztályokba járó mintegy 120 diákot a környező iskolákban helyezik el; a Városközponti Iskola és Budai Városkapu Iskola intézményegységeit jelölték ki e célra. Ezzel együtt, amennyiben a szülők úgy gondolják, a város tetszőleges intézményét is választhatják gyermekeiknek.

Röviddel a hír napvilágra kerülését követően a Felsővámház utcai suli két alkalmazottja panaszbeadvánnyal fordult a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosához.

Beadványukban felhozták, hogy a Felsővámház Utcai Általános Iskolát érintő döntés a „városvezetés szegregációs, a cigányokat egy területre koncentráló politikájának egyik eleme”. Azon a véleményen voltak, hogy „az önkormányzat a cigány családokat a város keleti részébe telepíti ki, s ehhez a politikához illeszkedik az iskola megszüntetése” – áll a biztos válaszát is tartalmazó városházi előterjesztésben.

Az ombudsman azonban a vizsgálat lefolytatása után megállapította, hogy az átszervezés folyamata jogszerű volt, ezért az eljárást intézkedés nélkül zárta le. A biztos a város által benyújtott iratanyagból meggyőződött arról, hogy a megszűnő intézményegység tanulóinak elhelyezését valamennyi körülmény alapos mérlegelési igénye vezeti. Ilyetén módon az ügy lezárult, s aggályok nélkül folytathatja le a város a tervezett átszervezést.

A kiürülő iskola pedagógusainak sorsáról Staub Ernő korábban elmondta: a többi intézmény üres álláshelyeinél előnyt élveznek majd. Hozzátette: a Felsővámház utcai suliból kiáramló gyerekek miatt a többi iskolában nagy valószínűséggel indulnak új osztályok, s szükség lehet a tanárok munkájára. Konkrétumok azonban szerinte csak a következő hónapokban várhatók, amikor is kiderül, hogy mely intézményben milyen igények jelentkeznek.

Az iskolaépület jövőjét firtató kérdésünkre a referatúra vezetője azt mondta, hogy több lehetőséget is vizsgál az önkormányzat, ám csak a következő fél évben derül ki, hogy pontosan mi lesz az épület sorsa.