Nőtt a biztosítási piac

A biztosítási piac az első félévben 5,2 százalékkal 435,9 milliárd forintra bővült az előző év azonos időszakához képest, a növekedés továbbra is az egyszeri díjas életbiztosításoknak köszönhető – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerdán az MTI-vel.

hirdetés

A közlemény szerint a nem életbiztosítási üzletág folytatta mélyrepülését, teljesítménye egy százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A biztosító társaságok idei első féléves díjbevételeinek 53 százaléka, 231,7 milliárd forint származott az életbiztosítási üzletágból, míg a nem életbiztosításokból befolyó 204,2 milliárd forint a teljes díjbevétel 47 százalékát adta.

A MABISZ jelentése rámutat: hosszú idő után ismét infláció feletti mértékben bővült a biztosítási piac, ám a növekedés egyelőre igen törékeny alapokon áll. A szektor teljesítménye továbbra is messze van a válság előtti szinttől: 2008 első félévében ugyanis 473,2 milliárd forintos összpiaci díjbevételt ért el.

A nem életbiztosítási ágazat zsugorodása leginkább a gépjármű-biztosítások évek óta tartó lejtmenetének tulajdonítható. A casco bevételek 12 százalékkal, míg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjbevétele 4,7 százalékkal maradt el a tavaly ilyenkor regisztrált értékektől – közölte a MABISZ.

Mindez egy hosszú távú folyamat része, ami az új autó értékesítések drámai visszaesésével is kapcsolatos. Ennek következtében öt-hat év alatt a gépjármű-biztosítások részesedése a nem életbiztosítási üzletág díjbevételén belül 53 százalékról 40 százalék alá csökkent. A casco esetében nem kizárólag a díjerózió okozza a visszaesést, hanem a szerződések darabszámának alakulása is: a félév végi közel 797 ezer casco-szerződés 4,1 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az életbiztosítási piac 11 százalékos – 208,9 milliárdról 231,7 milliárd forintra történő – bővülése mögött döntően az egyszeri díjas termékek iránti növekvő érdeklődés áll, amelyek bevétele egyetlen év alatt 36,1 százalékkal nőtt.

A közlemény szerint a Nyugat-Európában népszerű egyéni és csoportos nyugdíjbiztosítások szerepe nálunk egyelőre marginális. Ez a hosszú távon társadalmilag nélkülözhetetlen konstrukció ma komoly versenyhátrányban van az alternatív nyugdíjcélú megtakarításokhoz képest, mivel az egyéni befizetések után nem jár szja-kedvezmény. Az ügyfelek alapvető érdeke, hogy a jövőben a nyugdíjbiztosítás az egyéb nyugdíjcélú megtakarításokhoz hasonló támogatást élvezzen – olvasható a MABISZ közleményében.