A Tempus Közalapítvány pályázatának egyik nyerteseként október 19-én a Baptista Szeretetszolgálat Széchenyi István Gimnáziuma és Szakgimnáziumának 29 tanulója vett részt a „Van beleszólásod! Parlamenti ifjúsági nap 2018” elnevezésű programon az Országházban.

hirdetés

A Diákok Pécsi Frakcióját, 9 másik középiskola összesen csaknem 300 fős küldöttségével együtt Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntötte a felsőházi ülésteremben aktív közéleti szereplésre biztatva a megjelenteket.

A megnyitón a diákok az ülésterem szavazórendszerét is kipróbálták, ami egybevágott a jelmondatukkal: Merj szólni a jövődért!
A délelőtt további részében bizottságokba osztva izgalmas vitákban vehettek részt a pécsi tanulók, ahol beleélhették magukat az Európai Unió döntéshozóinak szerepébe. Eszmét cseréltek és megvitatták, hogy a fiatalokat, és az oktatást érintő területeken milyen
szempontok az igazán fontosak, mely problémák megoldása sürgető és a rendelkezésre álló pénzügyi kerettel hogyan kellene gazdálkodnia az Európai Uniónak.

A déli megvendégelés után a felsőházi ülésteremben országgyűlési és EU parlamenti képviselőkkel találkoztak. A pécsi csoportban Dúró Dóra és Deutsch Tamás a frakciók által feltett azonnali kérdésekre válaszoltak. Érdekes kérdések és válaszok hangzottak el, majd véleményüket a szavazórendszer segítségével fejezhették ki.

A Parlamenti Díszőrség bemutatója és egy rövid parlamenti séta zárta a napi programot.

Hirdetés