Nyert is, meg nem is Torgyán – VIDEÓ!

Személyiségi jogi pert nyert, és részben el is vesztett a Pécsi Törvényszéken (volt megyei bíróság) zajló peren szerdán Torgyán József kisgazda politikus, akiről azt állították: ügynök volt és szétverte a magyar mezőgazdaságot. Torgyán könyvet adna ki az őt ért támadásokról.

hirdetés

– A rendszerváltást követően én voltam az a személy, aki leginkább nekiment a liberálkommunizmusnak nevezett eszmerendszernek, emiatt aztán igyekeztek lejáratni, és elhíresztelték rólam azt, hogy ügynök vagyok – fogalmazott lapunknak még a tárgyalás előtt Torgyán József. Ugyanakkor – szögezte le – ennek épp az ellenkezője igaz: „részt vettem az 1956-os szabadságharcban, amely után büntetőeljárást kezdeményeztek ellenem, kizártak az ügyvédi kamarából.”

 

Torgyán emlékeztetett: az átvilágítási bíróság 1997-ben megállapította, még kényszerrel sem tudták megtörni és beszervezni állambiztonsági munkára. Ennek ellenére – tette hozzá – a rendszerváltást követően mégis azt terjesztették róla, hogy ügynök volt. Mint rámutatott, így tett az elsőrendű alperes, egy kozármislenyi székhelyű cég, amely az általa üzemeltetett honlapon egy ilyen tartalmú írást közölt.

Szerinte a cég rendkívül durván belegázolt a becsületébe. „Nem mehetek egyesével oda ahhoz a több tízezer emberhez, akihez eljutott a rágalmazó anyag, azzal, hogy én nem vagyok ügynök” – mondta.

Az ügy másik két szereplője, a másod- és harmadrendű alperes két nyugdíjas főorvos, akik ezen – kéretlen levélszemétként kapott – írást továbbították több tucat embernek, mások mellett Torgyán József egyik ismerősének is.

A perben ezért a két orvostól Torgyán fejenként 200 ezer forintos nem vagyoni kártérítést követelt, mert szerinte valótlan tényeket híreszteltek, ezzel pedig „súlyos jogsértést követettek el”.

A szerdai tárgyaláson – akárcsak korábban – nem jelentek meg a szóban forgó kozármislenyi cég képviselői.
A másod- és harmadrendű alperest ügyvédje, dr. Lakatos Péter képviselte. Szerinte védenceit nem terheli felelősség a cikk továbbításáért, mondván, „nem ellenőrizték, és nem is tudták ellenőrizni annak valóságtartalmát”. A nyugdíjas főorvosok azt indítványozták, hogy Torgyán ügyvédjük munkadíját és a tanúmeghallgatások miatt megtett több mint háromezer kilométernyi út üzemanyagköltségét fizesse meg.

A Pécsi Törvényszék ítélete végül kimondta: a kozármislenyi cég megsértette Torgyán József jó hírnevét, ezért a vállalkozást bocsánatkérésre, a jogsértő tartalmak eltávolítására és 400 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte.

A másod- és harmadrendű alperesek esetében azonban Torgyán keresetét elutasították. A bírói indoklás szerint azért, mert az interneten készen kapott tartalmak továbbítása ilyen formában nem minősül híresztelésnek, a cikk valóságtartalmát annak terjedelme miatt sem tudták ellenőrizni.

A velük szemben elvesztett per miatt így – az orvosok ügyvédje szerint – több mint 600 ezer forintot fizethet majd ki Torgyán nekik. Azaz: nyert is, meg nem is pert a politikus.

Torgyán egyébként a bíróságon azt mondta, hogy az őt ért támadásokról egy „nagyon részletes” könyvet fog kiadni, „amennyiben az alperesek engem gyaláztak, elvárható tőlük, hogy járuljanak hozzá a kiadási költségekhez”.