Nyugtatni próbálta magát a lövöldözés előtt

Autogén tréninggel próbálta mérsékelni indulatait közvetlenül tettének elkövetése előtt Gere Ákos, a 2009-es pécsi egyetemi lövöldözés vádlottja, aki erről korábban az ügyben kirendelt és a per csütörtöki tárgyalási napján a Baranya Megyei Bíróságon meghallgatott szakértőknek beszélt.

hirdetés

Az egyik szakértő azt mondta: a vádlott arról számolt be nekik, hogy ezt az élettani folyamatok tudatos ráhatásával végzett pszichoterápiás módszert akkor alkalmazta, amikor kiment a mosdóba a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében. A szakértő közlése szerint a vádlott indulatai mégis elszabadultak, ezután kezdett lövöldözni. Gere Ákos azt is mondta nekik, előfordult máskor is, hogy fegyvert vitt magával az egyetemre.

Az ügyészség Gere Ákost előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja. A gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a biofizikai intézetben pisztollyal megölte egyik csoporttársát, további három embert pedig súlyosan megsebesített.

A bíróság Kovács Attila vezette büntetőtanácsa csütörtökön az ügyben kirendelt harmadik szakértői csoportot hallgatta meg. Erre azért volt szükség, mert a védelem által felkért szakértők szerint Gere Ákos a tett elkövetésének idején súlyos, a nyomozóhatóság által felkért szakemberek szerint viszont csak enyhe fokban volt korlátozva cselekedetei súlyának felismerésében.

A harmadik szakértői csoport képviselői úgy ítélték meg: a vélemények között azért van ellentmondás a korlátozás fokát érintően, mert a szakértői csoportok különböző időben és módon végezték el vizsgálataikat. A nyomozóhatóság által felkért szakértők meghallgatták a vádlottat, a védő által megbízottak dokumentumok alapján egy gyógyszerhatás elméleti lehetőségét vetették fel.

Utaltak arra: vizsgálatuk során maguk is Gere Ákos enyhe fokú korlátozottságát állapították meg. Szerintük az autogén tréning gyakorlása, vagy a bűncselekményt követő telefonhívás, melyben a vádlott tudatta, hogy ő a tettes és fel akarja adni magát, nem fordul elő a skizofréneknél.

A harmadik szakértői csoport egyik képviselője szólt arról is, hogy nem tudni pontosan, mi válthatta ki Gere Ákos cselekedetét. De az biztos, hogy a vádlott aznap megterhelő élethelyzetben volt, jól kellett szerepelnie a gyakorlaton. Ezt a helyzetet nehezíthették a társak piszkálódásai, sértései. Ha nincs ez a megterhelő szituáció, nem biztos, hogy a lövöldözéshez vezető indulati kitörés, impulzív robbanás akkor és ott megtörténik.

A bíróság csütörtökön lezárta a bizonyítási eljárást, a tárgyalás január 25-én perbeszédekkel folytatódik.