Olcsó lakások épülnek Kertvárosban

Kétszázezer forintos négyzetméteráron vásárolhatnak új építésű lakásokat a pécsiek jövőre. A kedvezményes árat úgy sikerült elérni, hogy az önkormányzat ingyen adott át kertvárosi telkeket egy beruházónak a majdani nyomott ár fejében. Az első társasház alapkövét jövő pénteken teszik le.

hirdetés

Kedvezményes áron juthatnak lakáshoz a pécsiek a Fagyöngy és a Fáy utcában, miután a város korábban térítés ellenében adott át telkeket egy befektető részére. Mint azt Csizi Péter alpolgármester lapunknak elmondta, a város korábban évekig sikertelenül próbált értékesíteni két, egyenként 10 ezer négyzetméteres telket a Fagyöngy és a Fáy utcában, kertváros déli részén.

A hosszas próbálkozások után azonban már ingyen kínálták a területeket annak fejében, hogy a befektető vállalja: 200 ezer forintos, azaz rendkívül kedvező négyzetméteráron, kulcsrakészen biztosítja a lakásokat. Mint azt Csizi Péter elmondta, az első, tizenkét lakást tartalmazó társasház építése még idén megindul; az alapkövet jövő pénteken teszik le.

Az alpolgármester azt mondta: a lakások leendő vásárlóit pályázat útján választja ki az önkormányzat, s amennyiben megfelelő kereslettel találkoznak, további ütemekkel folytatódik a többi társasház építése jövőre. A területen összesen 352, jellemzően 50-60 négyzetméteres lakást lehet egyébként kialakítani.

A környéken két lakóparkban is kínálnak hasonló nagyságú lakásokat, ám azokat az ingatlan.com adatai szerint körülbelül 250 ezer forintos négyzetméteráron kínálják. Egy ötven négyzetméteres ingatlanon így akár 2-3 millió forintot is spórolhatna, aki új építésű, csendes kertvárosi lakásra vágyik.

Csizi Péter kifejtette: a városházán egyelőre kidolgozás alatt áll, milyen társadalmi csoportokat részesítsenek előnyben az új lakások megvásárlására kiírt pályázaton. Az alpolgármester hozzátette: a telkek mindaddig az önkormányzat birtokában maradnak, amíg nem áll rajtuk épület, s a városnak a lakások ellenértékét sem kell kifizetnie, azt majd a vevők rendezik a befektetővel.