ÖPE: Dévényi Sándor helyett Végh Péter indul

Végh Péter mélyépítő mérnök személyében új jelölttel indul neki az októberi választásoknak az Összefogás Pécsért Egyesület. Mint azt Kővári János alelnök egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, továbbra is a Fidesz-KDNP-vel szövetségben vágnak neki a megmérettetésnek, s elégedett lesz, ha az új jelölt mellett ő és Lengvárszky Attila képviseli majd a civileket az új közgyűlésben.

hirdetés

Kővári János az egyesület programismertető rendezvényén kijelentette: amennyiben bekerülnek a város legfőbb döntéshozó testületébe, alapvető céljuk lesz, hogy a pécsiek még nagyobb beleszólást kapjanak a döntések előkészítésébe, azok végrehajtásába és ellenőrzésébe.

„Nyitott városmenedzsmentet szeretnénk, amely a civilekkel, a tudományos élet szereplőivel, az egyetemmel együttműködve dolgozik. Csak így lehet Pécs versenyképes” – mondta az alelnök, hozzátéve: csak olyan társadalom- és gazdaságpolitikát tudnak támogatni, amely a helyi vállalkozásokat segíti, s minden tekintetben helyi esélyteremtést szolgál.

Lengvárszky Attila egyetemi vezető, az ÖPE jelenlegi képviselője a helyi társadalom erősítését tartja a leendő városvezetés egyik alapfeladatának. E tekintetben kijelentette: mindenkinek meg kell adni az esélyt a munkához, az életfogytig tartó tanuláshoz. A civilek életminőségének fejlesztését is fontosnak tartja, mert „a pécsiek jelenleg nem érzik magukénak a várost, Pécset ezért vissza kell adni a település polgárainak”. Ehhez jelentenek majd nagy segítséget az ÖPE civileket bevonó kezdeményezései. Többek között a parkok gondozását, játszóterek karbantartását adnák helyi csoportok kezébe, s erősítenék a polgárőrséget is.

Az oktatással kapcsolatban azt mondta, nem szabad engedni, hogy zsúfolt osztályok jöjjenek létre, hogy a fiatalok elvándoroljanak innen tanulmányaik elvégzése után, hogy a tehetségeket veszni hagyja a város. Leszögezte: a fogyatékkal élők munkába segítése, s munkában tartása városi feladat is, így ezen a téren is dolgozni fognak.

Végh Péter személyében a tervezéshez visszatérő Dévényi Sándor utódját képzeli el a szervezet. A mélyépítő mérnöknek elsősorban a kommunális, városfejlesztési, energetikai, környezetvédelmi területeken szánnak feladatot. Mint azt a jelölt elmondta, a város saját hatáskörben oldhatna a szigorú hatósági engedélyezéseken, azok ugyanis megnehezítik a helyi vállalkozások életét. Emellett fontosnak tartja egy új, a biciklis és a közösségi közlekedést jobban támogató közlekedési koncepció kidolgozását, s csapadékvíz-elvezetési rendszer felülvizsgálatát is.

Kővári János reményét fejezte ki, hogy háromfős képviselőcsoportot tudnak alakítani az új közgyűlésben. Ennek munkáját 5-6 bizottság segítségével képzeli el. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy az ÖPE számít-e bizottsági elnöki székekre, illetve elfogadná-e a felkérést, ha egyiküket alpolgármesternek kérnék fel, kitérő választ adott. Mint mondta, a választások után napokon belül eldőlnek ezek a kérdések, ám addig nem kíván nyilatkozni a témában.