Országos konferencia a Gandhiban

Fontos tanácskozásra gyűlnek össze március 20-án a baranyai megyeszékhelyen az Arany János Kollégiumi Programban dolgozó intézmények képviselői. Az AJKP program célja a hátrányos helyzetű tehetséges tanulók felkarolása és érettségi vizsgáig juttatása. A Gandhi Gimnázium és Kollégium, Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye 2004-ben csatlakozott hozzá.

hirdetés

A Gandhiban a szóbanforgó rendezvénnyel ismét tartalmas hónap ér véget, amely még február 13-án a Szülők napjával vette kezdetét. Az ország különböző részeiből érkeztek a szülők, hogy megnézzék, gyermekük hol, milyen körülmények között, hogyan és mit tanul, miként él a gimnáziumban-kollégiumban. Az apák, anyák a szülői értekezlet mellett a tanórákra is bemehettek, beszélgettek a pedagógusokkal, a közös ebéd után a gandhis diákok művészeti bemutatóját is megtekintették. Jól sikerült nap volt, mondja Déri Ildikó igazgató, aki szerint amellett, hogy a program közösséget épített, az iskolába vetett bizalmat és a Gandhi jó hírét is bizonyosan tovább erősítette.

Minderre nemsokára ismét alkalom nyílik, mivel április 10-ére újabb Szülők napját hirdetnek. Ráadásul akkor kiterjesztett formában: nemcsak a jelenlegi diákok, hanem a jövő tanévre a gimnáziumba jelentkezett gyerekek szüleit is várják, továbbá – egy úgynevezett roma workshopra – roma önkormányzatok képviselőit is meghívják, melyek ugyancsak fontosnak tartják a roma kultúra, hagyományok és oktatás megőrzését, ápolását.

Március 12-én egész más körben mutatták be az intézményt. Aznap a Gandhi Hagyományőrző Együttes a felkészítő pedagógusának és az iskola szociális munkásának kíséretében a váraljai Csillagrózsa Tanodába látogatott. Ott meséltek a gyerekeknek a gimnáziumról, arról, hogy az milyen sok lehetőséget kínál. A nyelvi képzéseiről, az ösztöndíj-rendszeréről is szó esett. Azután levetítették az iskolát népszerűsítő, „Gandhiban jártam” című filmet, amit a hagyományőrző együttes fellépése követett – akkora sikerrel, hogy a táncba végül a tanodai gyerekek is bekapcsolódtak.

 

Március 15. alkalmából természetesen a gimnáziumban is ünnepélyes megemlékezést tartottak. Idén az előkészítős évfolyam adott hangulatos, színvonalas műsort. Azóta viszont a napok jórészt már az előkészületekkel telnek, hiszen a Gandhi pénteken nagyszabású, országos eseménynek, az említett AJKP konferenciának ad otthont. Ez lesz az elmúlt tanévit követő második ilyen tanácskozás, melyre – Nagykanizsától Hódmezővásárhelyen át Salgótarjánig – tíz másik AJKP-s intézmény pedagógusai és mentorai érkeznek Pécsre. A 14 órakor kezdődő program legfontosabb része közös szakmai műhelymunka lesz, melyben ezúttal az előkészítő évfolyam pedagógiai célkitűzéseit és gyakorlati tapasztalatait veszik górcső alá. A műhelymunka alapján később szakmai anyagokat állítanak össze, melyeket a Program döntéshozóihoz továbbíthatnak.

 

Ami a Gandhi Gimnázium és Kollégium egyéb híreit illeti, egyrészt az iskolában erre a tanévre befejeződött az úszótanfolyam és a labdarúgó-bajnokság is. Ami pedig az oktatást illeti, Déri Ildikó igazgató azt mondja, arra készülnek, hogy megújítják a Gandhi felnőttoktatásának képzési kínálatát. Egyrészt úgy tervezik, hogy – igény esetén – a jövő tanévben kétéves gimnáziumi képzést indítanak középiskolai 10. évfolyamot végzettek, illetve szakmunkás bizonyítványt szerzettek számára. Másrészt abban gondolkodnak, hogy a belügyi rendészeti ismeretek oktatását a felnőttoktatásra is kiterjesztik. Az utóbbi újítás esetében az jelenthet vonzerőt – vélik a szakemberek –, hogy a diákok érettségizhetnének is e tantárgyból, amely ráadásul viszonylag biztos egzisztenciával, kiszámítható jövőképpel kecsegteti a jelentkezőket.