Örülhetnek a belvárosi kerekezők

Közel hetvenmillió forintból, nagyrészt uniós forrásokból fejleszti a pécsi önkormányzat a belvárosi kerékpározást. Az egyetemi karok nagy részét összekötő hálózatot kerékpárút-szakaszok építésével, forgalomtechnikai beavatkozásokkal, tárolók építésével hozzák létre 2013 tavaszáig.

hirdetés

Rendhagyó kerékpárút-fejlesztésbe fog Pécs a következő hónapokban, hiszen a hazai gyakorlattal szemben most nem a települések közötti szakaszok kiépítését, hanem a belvárosi hálózatot hozzák létre. Mint azt Nagy Csaba fideszes alpolgármester egy január 20-án rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hosszú évek óta komoly igény mutatkozott Pécsett a városközpont és az egyetemi karok közötti útvonal ez irányú fejlesztésére vonatkozóan.

A tisztségviselő elmondta, az elmúlt egy évben komoly, szakértőket, a kerékpárszövetséget felkérő városházi munka indult abban a kérdésben, hogy mi módon lehet javítani a biciklisek közlekedését Pécsen. Az önkormányzatnak egy egyetemi diplomamunka adta meg az első nagy lókést a most 67 milliós uniós támogatást elnyerő, a Pécsi Városfejlesztési NZrt. Által kidolgozott projekt elindításához.

Az önrésszel együtt 75 millió forintos fejlesztésekkel az egyetemi karok jó része között, és a szűken vett belvárosban egyszerűsödhet meg a biciklizők dolga 2013. első felére. Nagy Csaba kitért rá: a kiépített kerékpárhálózat hiányában nehéz, illetve szinte lehetetlen volt a fontos közintézmények, az önkormányzat, a kórházak, az oktatási intézmények, közösségi központok kerékpáros megközelítése.

A mostani projekt során ezért védett és biztonságos útvonalakat (lásd térképeinket alább) alakítanak ki a bölcsésztudományi kartól a Zsolnay-negyedig, emellett a város nyugati és keleti centrumaiból kerékpárral is könnyedén megközelíthető lesz a belváros. A pályázatnak köszönhetően – a végig táblákkal jelzett- 3,2 kilométer hosszúságú útvonalon, 203 méter elválasztás nélküli, 602 méter elválasztott gyalog- és kerékpárút, illetve 557 méter hagyományos kerékpárút létesül. A fennmaradó szakaszokon figyelemfelkeltő jelzések (kerékpáros nyom jelzése) felfestésével a már meglévő utak használatával, az autók 30 km-es sebességkorlátozásával segítik a kerekezőket.

A pályázat keretein belül mintegy száz kerékpárnak helyet biztosító támaszokat is építenek. A PTE BTK, Ifjúság útjai központjánál így 54, az Ifjúság útja 71. szám előtt 14, a Rókus utcai sportpályánál 10, a Xavér templom mellett 8, a Lánc utcai rendelőnél 12 férőhely létesül így.

Térképek:

1. térkép,

2. térkép,

3. térkép,

4. térkét.

A pályázat segítségével megépíteni illetve kialakítani kívánt kerékpáros közlekedési folyosó három egybefüggő szakaszra bontható:

I. szakasz: Ifjúság útja- Barbakán

Az útvonal nyugati részén, az Ifjúság útja és a Rókus utca között elválasztott gyalog – és kerékpárút épül. A Rókus utcától egy rövid szakaszon (Zója utca nyugati vége) elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút, majd a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolától újra elválasztott gyalog- és kerékpárút létesül. A Petőfi utcán történő átvezetés után a bicikliút a Xavér templom- Kodály Zoltán utca- Attila utca- Báthory utca- Klimó György utca útvonalon keresztül éri el a történelmi belvárost.

II. szakasz: Barbakán- Király utca

A városfallal körülvett történelmi belváros teljes területén – a kerékpárosok problémamentes közlekedésének érdekében- 30 Km/h sebességkorlátozás lép életbe. A kijelölt kerékpárút az Esze Tamás utca- Janus Pannonius utca- Széchenyi tér- Mária utca- Nagy Flórián utca- Király utca útvonalon keresztül szeli át a belvárost, érintve a főbb közintézményeket és a Világörökségi zónát. A Nagy Flórián utca a zavartalan autós és biciklis forgalom érdekében új aszfaltburkolatot kap.

III. szakasz: Király utca- Zsolnay Kulturális Negyed

A kerékpárút a történelmi belvárost a Zsolnay Negyeddel összekötő szakasza: a Király utca- Felsővámház utca (a meglévő kerékpárút használatával)- Major utca útvonalon keresztül éri el a város új kulturális és egyetemi központját a Zsolnay Kulturális Negyedet.

A „Pécs – Egyetemvárosi kerékpárhálózat fejlesztése” című projekt pontos útvonala:

PTE-BTK, Ifjúsági úti bejárat- Rókus utca, sportpálya- Rókus utca- Zója utca- Petőfi utca- Xavér templom- Kodály Zoltán utca – Attila utca- Báthory utca- Klimó György utca- Esze Tamás utca- Janus Pannonius utca- Széchenyi tér- Mária utca- Nagy Flórián utca- Király utca- Felsővámház utca- Major utca- Zsolnay Kulturális Negyed.