Orvosokkal is végez az ebola

Sierra Leonéban már a harmadik orvos esett az Ebola-járvány áldozatául – közölte szerdán a nyugat-afrikai ország egyik kormányzati tisztségviselője.

hirdetés

A szerdán elhunyt Sahr Rogers doktor a Sierra Leone keleti részén fekvő Kenema kórházában dolgozott. Korábban két másik Sierra Leone-i orvos halt bele a betegségbe, egyikük ugyancsak Kenemában kezelt ebolás betegeket.

Rogers halála csapást jelent a Sierra Leone-i egészségügyre, ahol százezer lakosra csupán két orvos jut. (Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban százezer emberre 245 egészségügyi szakember jut.)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a járvány sújtotta nyugat-afrikai országba küld egy csoportot, hogy megvizsgálják, hogyan kaphatta el egy szenegáli járványügyi szakértő a vérzéses lázat. A WHO munkatársát, aki felügyeleti munkát végzett a világszervezet számára, szerdán Németországba szállították, ahol egy hamburgi egyetemi klinikán kezelik majd.

A jelenlegi a legsúlyosabb járvány az Ebola-vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A betegség mostani terjedése februárban Guineában kezdődött. A vérrel és más testnedvekkel terjedő járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaságra is átterjedt, és már több mint 1400 ember életét követelte.