Összegyűjtötték, mivel árthatunk másoknak

Egyetlen dokumentumban, a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló rendeletben gyűjtötte össze az önkormányzat a korábban szabálysértési bírsággal sújtott tevékenységeket. Ezáltal Pécsen egyetlen irat rendelkezik arról, mi tilos a városi jogszabályok szerint.

hirdetés

Mint ismert, egy április 15-én hatályba lépett törvény szerint az önkormányzatok kötelesek hatályon kívül helyezni eddigi szabálysértési rendelkezéseiket, mivel ettől az időponttól fogva kizárólag a törvény által büntetni rendelt, társadalomra veszélyes tevékenység vagy mulasztás minősülhet szabálysértésnek.

A joghézag miatt az önkormányzat a mostani rendeletben összegyűjtötte a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokat, s ezek elkövetőjével szemben közigazgatási pénzbírság kiszabását rendelte el.

A rendeletben ugyanúgy szerepelnek tehát a behajtási övezetekre vonatkozó tilalmak, mint az utcai szeszesital-fogyasztás, a erőszakos koldulás, a galambetetés, a kutyák póráz nélkül sétáltatásának, a szemetelésnek, a vasárnapi fűnyírásnak vagy az éjszakai alkoholárusításnak a tilalma.

Páva Zsolt polgármester a csütörtökön rendezett közgyűlésen elmondta: már két hete döntöttek volna a témában, ám akkor további egyeztetések miatt elnapolták a döntést.

Hozzátette: a város a korábban szabálysértési bírsággal sújtott tevékenységeket sorolta az új rendeletbe, tehát sok újdonságról nincsen szó a dokumentumot illetően. Annyi könnyebbség azonban van, hogy a közterület-felügyelőknek a rendelettel könnyebb dolguk lesz, hiszen nem kell egyidejűleg több jogszabályt figyelembe venniük a bírságok megítélésekor és kiszabásakor, mindössze ezt az összefoglaló dokumentumot.

Új elem lesz a tiltott tevékenységek között, hogy „aki a vízszolgáltatót megakadályozza abban, hogy a mérőóra állapotát és a felhasználó vételezését ellenőrizze, valamint a vízmérőórát leolvassa, továbbá a vízszolgáltatót meggátolja abban, hogy tartozás esetén a vízszolgáltatást felfüggessze, tiltott, közösségellenes magatartást valósít meg”.

Minderre a szabályra azért van szükség, mert más közüzemi szolgáltatóknál, így a távhő-, gáz- és villanyszolgáltatónál az ágazati törvényekben lehetőség van arra, hogy a felhasználási hely vonatkozásában a hatóság kikényszerítse az ellenőrzést vagy felfüggessze a szolgáltatást. A vízszolgáltatás kapcsán azonban erre nincsen magasabb szintű szabály. A Tettye Forrásház Zrt. tapasztalatai alapján gyakoriak viszont a visszaélésszerű magatartások a tekintetben, emiatt pedig elmaradások keletkeznek, s a rendesen fizetők isszák meg a kihágások levét.

A rendelet vitájában Gyimesi Gábor (Jobbik) azt kérte, hogy a rendelet tegyen különbséget robbanómotoros és elektromos fűnyíró között; utóbbi használatát szerinte nem kellene tiltani vasárnaponként. A robbanómotoros, nagy hanghatással járó eszközök használatát viszont az ünnepnapokon is tiltaná. A közgyűlés nem támogatta javaslatait, pedig összesen tizenhárom módosító indítványt nyújtott be. Kettő ment át végül: az egyik szerint jól látható házszámtáblákat kell kitenni az épületekre, s a város nem fog élni az előzetesen tervezett elkobzás intézményével.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a gépjárművek zöldterületeken való áthajtásának tiltása mellett azt is tiltani kell, hogy bármilyen módon használják azokat a járművek. A testület támogatta az ötletet.

Kővári János (ÖPE) azt szerette volna elérni, hogy a város küldje ki minden polgárnak a rendelet szövegét. Ezt a többség elvetette, mondván, az rendkívül költséges lenne. Végül úgy határoztak, hogy a Pécsi Hírek június 8-án megjelenő számában jelentetik meg a jogszabályt, hiszen így is minden háztartásba eljuthat az információ.

A rendelet megtekinthető a város honlapján, pdf-formátumban, IDE KATTINTVA.