Öt éve tart az együttműködés

A minap Aradon, a városháza Ferdinánd király termében ülésezett az Arad-Pécs Testvérvárosi együttműködés Oktatási és Kulturális Bizottsága. Az esemény jelentőségét növelte, hogy idén tíz éves a két város közti partnerkapcsolat és öt éve írták alá a testvérvárosi megállapodást.

hirdetés

Az együttes ülés napirendjén a 2012. évi együttműködés értékelése, a 2013. évi rendezvények pontosítása, valamint az Európa Kulturális Fővárosa program tapasztalatainak megvitatása szerepelt.

Az elmúlt évi programokat a két város alpolgármestere, Bognár Levente és Nagy Csaba értékelte. Mindketten arra a megállapításra jutottak, hogy eredményes volt a kulturális együttműködés, a megvalósult több mint 30 program beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a testvérvárosi kapcsolat jól működik.

Az idei tervekről Dr. Hoppál Péter és Catalin Lazurca bizottsági elnök adott tájékoztatást.  Ezek között az Arad Napja Pécsett és a Pécs Napja Aradon rendezvény, a két város kulturális intézményei közötti együttműködés, az iskolai kapcsolatok továbbfejlesztése, valamint a szakembereknek szervezett találkozók szerepelnek.

Nagy Csaba alpolgármester az együttes ülésen bejelentette, hogy a 2013/2014 tanévben Pécs városa „Irány Arad!” címmel vetélkedőt rendez, melyen a pécsi általános és középiskolás fiatalok, háromfős csapatverseny során mérhetik össze tudásukat többek közt Aradról és a Pécs-Arad testvérvárosi kapcsolatról.

Ezt követően aláírták a testvérvárosi együttműködés idei programjait rögzítő dokumentum. Másnap a delegáció tagjai megkoszorúzzák a Szabadságszobrot és az aradi tábornokok emlékhelyét.