Pannonhalmán temetik el Habsburg Ottót

Kilencvennyolc éves korában hétfőn meghalt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia. A Pannonhalmi Apátságban helyezik örök nyugalomra.

hirdetés

IV. Károly fiát németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben érte a halál. “Békésen elszenderült” – közölte az elhunyt egy munkatársa a német hírügynökséggel. A Habsburg-ház utolsó trónörököse – aki az 60-as években lemondott trónigényéről – két éve németországi otthonában leesett a lépcsőn, ezután megrendült az egészsége. Temetésének időpontját később tűzik ki. Habsburg Ottót hét gyermeke, 22 unokája és két dédunokája gyászolja. Felesége, Regina tavaly halt meg.

Az egykori trónörökös több nyelven beszélt, német, osztrák, magyar és horvát állampolgár is volt. Az egységes Európa meggyőződéses híveként kezdettől fogva támogatta Magyarország, Szlovénia és Horvátország felvételét az Európai Unióba. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) képviselőjeként húsz éven át, 1979-től 1999-ig az Európai Parlament tagja volt.

Még ennél is hosszabb időn keresztül, 1973-tól egészen 2004-ig töltötte be a Nemzetközi Páneurópai Unió elnöki tisztségét. Ő volt az egyik fő kezdeményezője az 1989-ben a magyar-osztrák határon szervezett “páneurópai pikniknek”, amelynek során több mint 600 keletnémet jutott át Ausztriába. Az esemény később a vasfüggöny leomlásának és a kelet-európai államszocialista rendszerek megszűnésének egyik jelképe lett. “Ha valaki egyszer megízleli a politika ópiumát, többé nem szabadul tőle” – mondta. Habsburg Ottó hét gyermeke közül a legkisebb, a Pest megyei Sóskúton lakó György magyar állampolgár, 2009-ben jelöltként indult az EP-választásokon a Magyar Demokrata Fórum listáján.

Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra

A közlemény szerint Habsburg Ottó lelki üdvéért a szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában celebrálják július 17-én. A temetést a Pannonhalmi Apátságban szűk családi körben tartják – áll a közleményben. Mint írták: Habsburg Ottó hétfőn hajnali 3 óra 25 perckor pöckingi otthonában, családja körében tért örök nyugalomra.