Parkolás: egyszerűen, mobillal

Egy telefonra letölthető alkalmazással, akár csak a buszjegyvásárlás esetében, mobiltelefonnal is lehet már parkolni Pécsett – jelentették be pénteken a rendszert üzemeltető Biokom Kft. székházában.

hirdetés

GALÉRIA A HELYSZÍNI BEJÁRÁSRÓL. KLIKK IDE!

Mint azt Nagy Csaba alpolgármester elmondta, a Gámán Kft.-től zökkenőmentesen vette át a parkolási rendszer üzemeltetését a Biokom Kft., s a Pécsi Közterület-felügyelet munkatársai felkészülten ellenőrzik hétfőtől a parkolások jogosságát, a parkolójegyek érvényességét. A pótdíj behajtása november hetedikétől, azaz a rendszer beindulásától a Biokom feladata.

Az alpolgármester kiemelte: sem a díjakban, sem a parkolási övezetekben nem történt változás; a parkolás azonban jóval egyszerűbbé vált egy pénteken induló szolgáltatással.

Új, mobiltelefonos parkolási díjfizetés indult ugyanis el a hagyományos készpénzes mellett. A pécsi mobiltelefonos parkolás a Budapesten és az ország többi városában eddig használt rendszerektől eltérően mentes a kényelmi díjaktól. A parkolójegy vásárlása mobiltelefonról történik, de nem SMS küldésével, hanem a mobilra letölthető alkalmazás futtatásával. A fizetéskor sem a telefonszámlát, vagy az előre feltöltött egyenleget terheli, hanem a vevő Visa vagy Mastercard típusú bankkártyáját, így azt külföldiek is igénybe vehetik.

A Biokom Kft. közfeladat koordinációs vezetője, Simon István azt mondta: a szolgáltatás igénybevételéhez csak egy alkalmazást kell letölteni a mobiltelefonra. Ezt a 06/70-7060-500-as telefonszámra elküldött „izishop” kódszót tartalmazó normál díjas SMS-sel lehet megtenni. Ezt követően az első parkoláskor elvégzett pár perces regisztrációt követően minden egyes fizetést néhány pillanat alatt elvégezhet a felhasználó.

A szolgáltatásnál csak az adatkommunikáció díját kell megfizetni. Ez 1-20 forint lehet, ám mobilinternet-előfizetés esetén nem kerül pluszpénzbe. Bár az autós fix időre szóló parkolójegyek közül választhat, ám a parkolás bármikor meg is szakítható. Ekkor a fel nem használt összeget a bankkártyán azonnal jóváírják.