A parlagfűirtáshoz nem csak kasza kell

A gyógyszerek segítenek

A parlagfűirtáshoz szükséges eszközök beszerzésére kiírt pályázat módosítását kéri az allergia-parlagfű kerekasztal – közölte a fórum kedden az MTI-vel.

hirdetés

Az allergia-parlagfű kerekasztal a napokban alakult újjá az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának döntése alapján, a fórum két társelnöke Heringes Anita (MSZP) és Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselők. A kerekasztal célja, mint írták, “allergén gyomnövények, különösen a parlagfű terjedése elleni küzdelem, az allergiát okozó tényezők elleni fellépés, szakmai-tudományos információcsere, tájékoztatás, társadalmi szemléletformálás, a környezettudatos magatartás erősítése”.

A kerekasztal ismertetése szerint a Földművelésügyi Minisztérium 2015 első fél évében pályázatot ír ki civil szervezeteknek a parlagfűirtáshoz szükséges eszközök – elsősorban fűkaszák – beszerzésére 642 millió forint értékben. Az allergia-parlagfű kerekasztal közölte: résztvevőinek többsége, a szakmai szervezetek képviselői és a civilek szerint nem jó, hogy az előkészületben lévő pályázati kiírás kizárólagos tárgya az eszközbeszerzés, a pályázati pénzt hatékonyabban is fel lehetne használni.

“Nemcsak azért, mert a parlagfű gyérítéséhez az eszköz mellett még több nagy kiadás is járul, hanem azért sem, mert a feladat önkormányzati, hatósági feladatait civilek nem láthatják el, vagyis kérdéses, hogy lehetőségük lenne-e egyáltalán az eszköz érdemi használatára. A civilek hatékonyabban tudnának ellátni más, fontos feladatokat, például a lakossági bejelentések közvetítése, fertőzések felderítése vagy a szemléletformálás témakörében” – írta a kerekasztal az MTI-nek elküldött közleményben.